Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, iunie 15, 2024
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » EROII NEMȚI DE LA COBIA! Bătrânii din satul Mislea vorbesc despre întâmplările care le-au marcat existența. VEZI VIDEO!

EROII NEMȚI DE LA COBIA! Bătrânii din satul Mislea vorbesc despre întâmplările care le-au marcat existența. VEZI VIDEO! 

Vă propunem astăzi o incursiune în timp până în anii celui de al Doilea Război Mondial. Dincolo de zecile de milioane de morți, de distrugerile materiale care nu pot fi nici acum cuantificate, cel mai devastator conflict armat din istoria omenirii ascunde și povești de viață ce merită să fie cunoscute. Evenimente care au marcat pentru totdeauna existența unor români simpli.

În comuna Cobia din județul Dâmbovița, aproape că nu există localnic care să nu fi aflat povestea piloților nemți care, deși erau în misiune de război pe teritoriul țării noastre, au salvat cu prețul vieții lor satul Mislea. În primăvara anului 1942, avioanele brăzdau necontenit cerul. Chiar și copiii se obișnuiseră cu acest tablou de război. Se ascundeau când treceau pe deasupra satului escadrilele de câte 70 – 80 de aparate de zbor, dar reușeau să spună cu exactitate dacă avioanele erau nemțești, americane sau englezești, doar ascultând zgomotul produs de motoare.

VIDEO

Au fost ani grei, plini de nenorociri, de neprevăzut, dar ei, bătrânii din Mislea, copii pe vremea celui de-al Doilea Război Mondial, își amintesc cu emoție, de parcă s-ar fi întâmplat ieri, ziua când un avion nemțesc s-a prăbușit în satul lor.

Ion Ioniță este cel care a decis să șteargă praful de pe această poveste emoționantă. Despre evenimentul consumat la începutul verii anului 1942 i-au vorbit mama și bunica. A fost practic, istorioara de suflet a copilăriei sale.

Așa se face că românii din Cobia i-au ajutat pe soldații nemți atunci când trupele rusești năvăliseră în comună.

Oamenii din Cobia au vrut, acum, în 2013, la 68 de ani de când s-a sfârșit al Doilea Război Mondial, să-și depene poveștile de viață, să vorbească despre evenimentele care le-au marcat existența, despre întâmplările care au făcut ca destinul lor nu se oprească brusc atunci, în anii fierbinți ai războiului.

 

View My Stats