ELECTORAL: Strategia PNL privind dezvoltarea sistemului de sănătate în România
Partidul Naţional Liberal vine în faţa românilor cu o strategie clară privind dezvoltarea sistemului de sănătate. Lavinia Ionescu – fost director al DSP Dâmboviţa şi al Spitalului Judeţean din Târgovişte, unul dintre medicii de renume desemnaţi de PNL Dâmboviţa drept candidaţi pentru un post de parlamentar, spune că programul PNL are ca punct de plecare realizările Guvernului Dacian Cioloş, obţinute într-un singur an de mandat în fruntea ţării.
„În primul rând, vorbim despre o creştere salarială, deocamdată, cu 15%, dar PNL este promotorul Legii salarizării unice, aşa încât, în anul următor, PNL propune o dublare a salariilor pentru medici şi o creştere cu 20% anual pentru personalul medical. De asemenea, în timpul Guvernării Cioloş, începând cu 1 octombrie, toţi medicii din spitale au avut o creştere a salarizării pe ora de gardă cu un procent de aproape 90%.
S-a realizat, totodată, o unificare şi o echilibrare a grilei de salarizare în toată ţara, aşa încât medici din spitale diferite, din oraşe diferite, cu aceeaşi pregătire profesională şi acelaşi grad profesional, au acum acelaşi salariu”, a precizat Lavinia Ionescu – candidat PNL Dâmboviţa pentru Camera Deputaţilor.
A mai vorbit Lavinia Ionescu despre faptul că Guvernul Cioloş a început procesul de reducere a preţului medicamentelor. În acelaşi timp, a crescut alocaţia de hrană în toate unităţile spitaliceşti, cu procente între 20 şi 170%, în funcţie de meniurile specifice fiecărei boli.
PNL va continua şi programul privind parteneriatul public-privat demarat de Guvernul Cioloş în Bucureşti, la Spitalele Marie Curie şi CC Iliescu. Practic, diferite firme private vor reconstrui clădirile, iar Casa de Sănătate va suporta cheltuielile cu tratamentul pacienţilor care vor fi internaţi. Mai spune Lavinia Ionescu că Guvernul Cioloş a pornit şi proiectul privind cele opt spitale regionale.
„Foarte important este că fiecare judeţ va fi arondat unui anumit spital, deci problemele care depăşesc capacitatea spitalului într-un anumit domeniu vor fi rezolvate la spitalul regional”.
Totodată, Guvernul Cioloş a început demersurile pentru repatrierea Institutului Cantacuzino, care a fost transferat la Ministerul Educaţiei în timpul ministrului PSD Nicolae Bănicioiu.
„Ministerul Educaţiei, pe bună dreptate, a finanţat doar partea de cercetare, rămânând la pământ partea de laborator de bacteriologie, care reprezenta institutul de referinţă în domeniul nostru, dacă vreţi ora exactă care se dădea în România în privinţa bolilor infecţioase şi a loboratorului de bacteriologie. Tot la pământ a fost lăsată şi producţia de vaccinuri, din diferite interese, iar piaţa a fost invadată de companiile multinaţionale”, spune Lavinia Ionescu – candidat PNL Dâmboviţa pentru Camera Deputaţilor.
Cel mai important punct în strategia PNL pentru dezvoltarea sistemului sanitar în România se referă la construirea unor case ale medicului în toate localităţile izolate. În Dâmboviţa, au fost identificate 34 astfel de aşezări.
„Această casă a medicului anexează, pe lângă locuinţa doctorului, un cabinet medical cu un mic ambulator şi un mic laborator şi cu o farmacie. Cu alte cuvinte, noi trimitem medicul în ruralul izolat nu cu un stetoscop de gât, ci cu toată tehnica necesară pentru rezolvarea urgenţelor local. În felul acesta, rezolvăm degrevarea spitalelor, care la ora actuală sunt sufocate”, ne-a declarat dr. Lavinia Ionescu.
Programul PNL pentru Sănătate pune accent şi pe prevenţie. Pacienţii trebuie să fie educaţi, să-şi cunoască foarte bine drepturile şi să aibă acces la programe de educaţie sanitară. Cât priveşte asistenţa medicală, PNL propune trei piloni. Pachet minim pentru toţi românii, pachet de bază – pentru asiguraţi şi pachet complementar pentru pacienţii care îşi permit să încheie şi o asigurare medicală privată.