Știri, Muntenia-Sud, România|luni, ianuarie 13, 2025
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » ECHIPĂ: Silvicultorii şi jandarmii, umăr la umăr pentru apărarea pădurilor dâmboviţene!

ECHIPĂ: Silvicultorii şi jandarmii, umăr la umăr pentru apărarea pădurilor dâmboviţene! 

Colaborarea dintre Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Direcţia Silvică funcţionează excelent în Dâmboviţa. Cele două entităţi luptă pentru prevenirea sustragerilor de material lemnos din pădurile gestionate de stat, dar şi din cele private.

„Datorită acestei conlucrări, am reuşit să diminuăm la maximum sustragerile de material lemnos. În Dâmboviţa nu s-au înregistrat în acest sens situaţii alarmante”, a spus directorul Direcţiei Silvice, dr. ing. Costel Preda.

Instituţia administrează 53.925 de hectare fond forestier de stat şi 18.395 ha păduri private. Acţiunile întreprinse în colaborare cu jandarmii i-au descurajat pe cei care stau cu ochii pe aurul verde al judeţului.

O altă problemă pe care directorul Costel Preda speră că o va rezolva în curând, în colaborare cu Garda Forestieră, este generată de cele 10-15 mii de hectare fond forestier din judeţ care nu se află în paza nici unei structuri silvice. Conform legii, reprezentanţii Regiei Naţionale a Pădurilor vor trebui să identifice proprietarii acestor terenuri forestiere nedate în pază, să stabilească limitele acestor suprafeţe şi să le preia în administrare şi gestionare.

Colonelul Viorel Matei, comandantul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Dâmboviţa, consideră apărarea fondului forestier al judeţului drept o misiune deosebit de importantă pe care o îndeplinesc militarii jandarmi.

„Vrem să trăim într-un mediu curat, nepoluat, sănătos şi, pentru aceasta, şi noi trebuie să ne implicăm cu toată seriozitatea pentru a apăra pădurile de răufăcători. Fondul forestier al judeţului se află în permanenţă în atenţia noastră, indiferent că este vorba despre pădurile administrate de stat sau de cele private”, a spus şeful IJJ Dâmboviţa.

Jandarmii au participat alături de silvicultori la 68 de misiuni de supraveghere a drumurilor publice şi a zonelor unde acţionează, de obicei, hoţii de lemne.

„Avem un program de patrulare bine pus la punct. Executăm misiuni de prevenţie pe teritoriul tuturor ocoalelor silvice din judeţul Dâmboviţa”, a precizat col. Viorel Matei.

Iată care sunt „zonele fierbinţi”, unde silvicultorii şi jandarmii se confruntă cu cele mai multe delicte de natură silvică:

O.S. Bucşani: zona L. Caragiale – Mija – „Furtuna” – Bucşani – Răţoaia – zona „Zimbrărie”;
O.S. Răcari: zona Măriuţa – Stăneşti – Ciocăneşti;
O.S. Moreni: zona Dărmăneşti – Olari – Moreni – Iuda ;
O.S. Valea Mare: zona Hulubeşti – Scheiu – Potop – Potocel;
O.S. Găeşti: zona Crânguri – Pătroaia – Vişina;
O.S. Târgovişte: zona Ocniţa – Fundul Ocnei – Gorgota – Răzvad – Nisipuri;
O.S. Sturzeni: zona Valea Aninoasei – Tâmpa – Cândeşti Deal – Cândeşti Vale;
O.S. Pucioasa: zona Glod – Moroieni – Bezdead – Runcu – Vulcana Pandele – Toculeşti şi zona platoului montan Bucegi (Zănoaga şi Peştera).

View My Stats