Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, aprilie 19, 2025
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » DEZBATERE fără rezultate concrete în problema colectării şi reciclării ambalajelor

DEZBATERE fără rezultate concrete în problema colectării şi reciclării ambalajelor 

Producătorii din sectorul agroalimentar românesc atrag atenţia că sunt la un pas de colaps, întrucât vor fi taxaţi drastic, începând cu 25 ianuarie 2016, dacă nu au atins ţintele de colectare şi reciclare a ambalajelor. Prin urmare, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc joi – 21 ianuarie, la Ministerul Mediului, aceştia au solicitat amnistie fiscală, prorogarea termenului pentru depunerea declaraţiilor anuale şi reducerea suprataxei de 2 lei/kg prevăzută de lege. În caz contrar, vor fi nevoiţi să scumpească produsele alimentare, ceea ce înseamnă că problema va fi transferată de fapt către consumatori.

De asemenea, s-a cerut crearea unui grup de lucru în cadrul căreia să fie cooptați toți actorii, începând cu operatorii economici care pun pe piață ambalaj cât și reciclatori, autorități ale administrației publice locale care colectează, alături de reprezentanți ai Ministerului Mediului și instituțiilor coordonate pentru a se elabora un proiect de act normativ care să țină cont de specificitatea României și identificarea unor resurse bugetare pentru implementarea unor măsuri de stimulare și încurajare a reciclării de către consumatorul final, se arată într-un comunicat al Federaţiei Pro Agro.

Cu alte cuvinte, este nevoie să fie regândit întregul sistem de reciclare în care să se stabilească responsabilitățile pentru fiecare actor implicat în procesul de punere pe piață-colectare-selectare-reciclare-verificare-control.

„În cazul în care instituțiile din România nu vor face demersurile legale necesare salvării producătorilor din sectorul agroalimentar românesc, ne rezervăm dreptul de a sesiza instituțiile europene abilitate în acest sens pentru a evita obligarea producătorilor să suporte suprataxarea doar pentru că au respectat legea”, precizează Pro Agro.

De cealaltă parte, oficialii din Ministerul Mediului spun că intenţia autorităţilor este de a impulsiona crearea unui sistem funcţional de management al deşeurilor de ambalaje care să nu plaseze România în nefericita situaţie a unui infringement.

„Dacă țintele de reciclare nu sunt atinse de producători, există riscul iminent de a primi penalități europene de până la 200.000 de euro pe zi. Prin urmare, amnistia fiscală nu este o soluție, aceasta nu ar face decât să întrețină o piață neagră a deșeurilor, descoperită în urma controalelor AFM”, a precizat Corina Lupu – secretar de stat în MMAP pentru domeniul Mediu.

View My Stats