Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, aprilie 19, 2025
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » DEMERS: Legislaţia privind fabricarea şi comercializarea ţuicii ar putea fi înlesnită!

DEMERS: Legislaţia privind fabricarea şi comercializarea ţuicii ar putea fi înlesnită! 

Deputata PSD de Dâmboviţa Oana Vlăducă cere, printr-o interpelare adresată ministrului Agriculturii, să fie eliminată acciza pentru ţuica şi rachiurile destinate autoconsumului (50 de l alcool pur) pentru care se plăteşte în prezent o acciză redusă la jumătate. De asemenea, parlamentara propune ca legislaţia în domeniu să fie modificată şi în ceea ce priveşte procesul de producţie, deţinere, ambalare-timbrare a acestor băuturi tradiţionale, astfel încât să poată fi vândute în pieţe şi târguri organizate, precum şi prin reţeaua de magazine de specialitate, statul urmând să stabilească plata unor taxe similare accizei. Oana Vlăducă sugerează ca model legislaţia existentă pentru vinuri.

CITEŞTE ŞI: Cum produci legal ţuică şi rachiuri în propria gospodărie? GHID PRACTIC

„În procesul de producție al fructelor, anual rezultă un procent ridicat de fructe (prune, mere, pere) depreciate, care nu corespund criteriilor de calitate pentru a fi valorificate pe piațǎ atât în stare proaspată, cât și procesate (sucuri, gemuri, marmeladǎ, compoturi etc). Această materie primă este destinată distilării și fabricării de băuturi alcoolice tradiționale (țuică și rachiuri).

Legislația actuală permite fabricarea de astfel de băuturi în antrepozite fiscale, mici distilării și alambicuri, cu o reducere de 50% la plata accizei datorate statului. Fermierii care dețin o suprafață și, implicit, o cantitate mai mare de fructe pot fabrica țuică și rachiuri naturale, dar cu plata integrală a accizei.

Pentru a da posibilitate fermierilor să-și valorifice integral producția de fructe, inclusiv prin fabricarea de țuică și rachiuri naturale, aceștia doresc armonizarea legislației cu situația existentă. (…)

Legiferarea unei astfel de activități ar aduce importante beneficii atât statului, prin încasarea unor taxe aferente timbrului fiscal, dar și activității în unități economice și fermierilor, prin valorificarea integrală a producției de fructe și ar determina apariția în mediul rural a unor activități ocupaționale”, se precizează în textul interpelării adresate ministrului Adriculturii – Petre Daea.

View My Stats