LĂMURIRI: Adrian Ţuţuianu explică de ce PSD nu opreşte procesul de reformare a justiţiei!
Una dintre deciziile mari luate de membrii Comitetului Executiv al PSD în cadrul întâlnirii de la Băile Herculane se referă la continuarea fără ezitare a procesului de reformare a justiţiei. Adrian Ţuţuianu, preşedintele PSD Dâmboviţa, consideră că Legile Justiţiei trebuie modificate în acord cu normele europene, în acord cu normele cu valoare de principiu ale Comisiei de la Veneţia.
„Ce este greşit în faptul că dorim ca absolvenţii Institutului Naţional de Magistatură să facă patru ani de şcoală în loc de doi, în condiţiile în care observăm că procurorii şi judecătorii sunt tot mai slab pregăţiţi?
Ce credeţi că este greşit în faptul că impunem condiţia de examen pentru a ajunge procuror la DNA sau la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori judecător la această Curte?
Ce este greşit în faptul că propunem ca, pentru a ajunge la una dintre cele trei instituţii de top ale Justiţiei, să ai minim 15 ani vechime în domeniu”, se întreabă Adrian Ţuţuianu.
Liderul PSD Dâmboviţa este convins că un procuror tânăr, proaspăt ieşit de pe bancile Institutului de Magistratură, nu poate să decidă în cauze complexe, de natura celor administrate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau DNA.
„Ce este greşit în faptul că vrem ca Inspecţia Judiciară să fie independentă? Vedem ce a rezultat din practica ultimelor luni. Cei care au încercat să-i verifice pe şefii lor din CSM, pe procurorul şef DNA, pe procurorul general al României, pe preşedintele ÎCCJ, nu au putut face acest lucru şi, dacă au încercat, li s-au făcut dosare penale.
Atunci, este corect ca cei care fac parte din Inspecţia Judiciară să aibă un statut de independenţă similar cu Agenţia Naţională de Integritate şi să funcţioneze în subordinea Parlamentului României”, mai precizează senatorul Ţuţuianu.
Consideră acesta, de asemenea, că magistraţii trebuie să răspundă pentru erorile judiciare grave, comise cu intenţie, nu pentru orice lucru mărunt întâmplat într-un dosar.
„Este nevoie de o lege a răspunderii magistraţilor, dar şi de o protecţie a lor. Astăzi, foarte mulţi judecători care au dat soluţii nefavorabile DNA, a doua zi s-au trezit cu un dosar penal. Trebuie să existe o direcţie specială în cadrul Parchetului General care să ancheteze faptele penale săvârşite de magistraţi în exerciţiul funcţiei”, a menţionat preşedintele PSD Dâmboviţa.
Adrian Ţuţuianu a mai spus că reprezentanţilor statelor occidentale care nu au înţeles cum stau lucrurile cu modificarea legilor de funcţionare ale Justiţiei sau au fost puşi pe piste false de anumite personaje politice, trebuie să le fie explicat amănunţit cum stau într-adevăr lucrurile. Acest rol de a comunica ambasadorilor din vest, Comisiei Europene şi tuturor factorilor interesaţi de modificările legilor Justiţiei îi revine ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.