DÂMBOVIŢA: Turismul românesc are nevoie de fondurile europene ca de aer!

Astăzi, 15 mai, ne-am continuat incursiunea în lumea proiectelor de succes implementate cu fonduri europene nerambursabile, prin intermediul APDRP, şi am ajuns în nordul a judeţului, pe tărâmul încă virgin al turismului dâmboviţean. Pentru a ajunge cu bine, fără prea multă oboseală psihică în zona Padina-Peştera, este nevoie de drumuri bune, reabilitate, modernizate, domeniu la care am rămas corigenţi în ultimii 20 de ani.
Direcţia Silvică Dâmboviţa s-a implica pentru rezolvarea infrastructurii rutiere din Bucegi, implementând un proiect pe măsura 125 – Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii. Valoarea totală a investiţiei a fost de 7.661.039 de lei din care fonduri nerambursabile de 6.337.948 de lei.
Tronsonul de drum asfaltat care se desfăşoară pe malul stâng al lacului de acumulare de la Bolboci, până aproape de intrarea pe platoul Padinei măsoară circa 8,5 km. Investiţia a fost necesară atât pentru îmbunătăţirea aspectului pesagistic al zonei având în vedere faptul că teritoriul are un potenţial turistic deosebit, cât şi pentru mărirea gradului de accesibilitate spre fondul forestier sau spre fâneţele şi păşunile alpine.
Pensiunea „Octavian”, civilizaţie în vârf de munte
Ne-am continuat călătoria spre inima munţilor. Unul dintre cei mai importanţi investitori în turism, un îndrăgostit de pitorescul acestor locuri de legendă, este Anton Rădulescu. Omul de afaceri, împreună cu familia, administrează două pensiuni cochete, oferind servicii ireproşabile. Prin măsura 313 – Încurajarea activităţilor turistice, familia Rădulescu a reuşit să construiască o pensiune turistică de excepţie. Valoarea totală a proiectului a fost de 2.138.584 de lei din care fonduri nerabursabile de 851.950 de lei.
„România nu se poate dezvolta fără fonduri europene”, ne-a declarat Anton Rădulescu. „Orice leu pe care-l primeşti, este bine venit. Înseamnă mult, iar turismul, din punctul meu de vedere, constituie un domeniu care se poate dezvolta foarte frumos în România”.
Hotelul „Octavian” dispune de 14 camere, respectiv 22 de locuri de cazare, bucătărie, sală de mese, spaţii pentru petrecerea timpului liber. Totul a fost mobilat şi decorat cu gust şi în ton cu tradiţiile locurilor. Turistului iubitor de munte, dar care nu se poate desprinde total de civilizaţie nu-i lipseşte nimic la „Octavian”. Camerele sunt dotate cu televizoare led, reţea internet, iar în saloanele de petrecere a timpului liber există masă de tenis, şah, rummy, sisteme video-audio.
O noapte de cazare la Hotelul „Octavian” costă 100 lei în timpul săptămânii şi 120 lei, în week-end.