DÂMBOVIŢA: Taxa de habitat nu va fi majorată în 2018! Vezi ce alte decizii a luat ADI Salubritate!

Administratorul public al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Reabilitarea Colectării, Transportului, Depozitării și Prelucrării Deșeurilor Solide în județul Dâmbovița”, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Marin Antonescu, a precizat astăzi, în cadrul Adunării Generale ADI, că taxa de habitat va rămâne neschimbată în 2018, respectiv: 21 lei/gospodărie cu mai mulţi membri, 12 lei/gospodărie cu o singură persoană şi 8 lei/gospodărie unde nu locuieşte nimeni.
Marin Antonescu le-a explicat primarilor că nivelul actual al taxei percepute populaţiei pentru ridicarea şi transportul gunoiului menajer şi gradul de încasare acoperă contractul cu firma operatoare, plus că asigură fonduri pentru scăderea debitelor restante, inclusiv cele către societatea care administrează gropile de gunoi. Prin urmare, nu se pune problema să fie majorat cuantumul taxei de habitat! Cât îi priveşte pe dâmboviţenii care au contestat în instanţă taxa de 8 lei percepută pentru gospodăriile unde nu locuieşte nimeni, Marin Antonescu a precizat că n-au avut câştig de cauză întrucât legea îi vede ca fiind beneficiari indirecţi, prin urmare trebuie să plătească indiferent că nu produc gunoi într-o perioadă de timp. „Comunitatea în ansamblul ei este generatorul de deşeuri”, a spus Antonescu.
În cadrul şedinţei de astăzi, membrii ADI prezenţi au aprobat completarea statutului Asociaţiei cu două prevederi care le vor pune probleme unităţilor administrativ-teritoriale rău-platnice. Pe viitor, în caz de neplată, se vor suspenda serviciile de colectare şi transport, după care administraţiile respective vor fi excluse din ADI, ceea ce înseamnă că vor fi nevoite să răspundă în faţa oamenilor când vor fi năpădiţi de gunoaie. Totuşi, prin votul participanţilor la Adunarea Generală ADI Deşeuri, dat însă fără prea mare tragere de inimă, li s-a acordat restanţierilor un termen de graţie de 36 de luni, perioadă în care să-şi achite eşalonat datoriile. În luarea acestei decizii a cântărit mult explicaţia administratorului Marin Antonescu, care a punctat că există şi primari noi, aleşi în 2016, şi este firesc să fie păsuiţi, nefiind ei vinovaţi de debitele acumulate.
Au existat voci care au spus răspicat că nu ar trebui arătată clemenţă faţă de cei care nu participă la întâlnirile ADI şi i-au cerut preşedintelui Consiliului Judeţean, Alexandru Oprea, să-i oblige cumva să vină la şedinţe, mai ales că marii absenţi sunt în general chiar cei care nu plătesc! Şeful judeţului le-a replicat că nu are nicio pârghie legală să-i aducă. Totul ţine de responsabilitatea fiecăruia! Consiliul Judeţean le transmite aceeaşi invitaţie şi aceleaşi materiale. A mai precizat Alexandru Oprea că edilii care se gândesc că vor face servicii proprii de colectare şi transport deşeuri menajere şi nu vor mai avea nevoie de ADI se înşeală amarnic. „Legislaţia nu mai permite acţiuni solitare. Prin urmare, ne place sau nu, suntem împreună cu toţii!, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.
La rândul său, administratorul ADI, Marin Antonescu, a atras atenţia că, în iunie 2018, expiră contractul încheiat cu Supercom SA, firma care colectează şi transportă gunoaiele din judeţ. Prin urmare, primarii ar trebui să fie şi mai interesaţi să participe la şedinţele ADI, întrucât trebuie stabilite cerinţele pentru perioada următoare şi fiecare propunere contează. Odată ce va fi demarată procedura de licitaţie, degeaba vor apărea nemulţumiri! Adunarea Generală ADI Deşeuri a respins, astăzi, propunerea Supercom SA de a prelungi contractul, urmând să se lanseze achiziţia publică cel mai târziu în luna decembrie 2017. Evident, în cazul în care aceasta nu va fi finalizată înainte de iunie 2018, contractul va fi prelungit, însă numai cu perioada de timp necesară definitivării licitaţiei.
În paralel, ADI Deşeuri încearcă să se pună la adăpost de o posibilă reacţie negativă din partea operatorului Supercom S.A., prin înfiinţarea unei societăţi proprii de colectare şi transport, cu acţionari unităţile administrativ-teritoriale. Termenul până la care Consiliile Locale pot adopta hotărâri referitoare la constituiorea capitalului social al SC Ecos Dâmboviţa este 1 noiembrie 2017.