DÂMBOVIŢA: Taxa de habitat bagă dihonia între primari! Vezi cum şi-au furat căciula unii altora!

A intrat dihonia între primarii dâmboviţeni, după ce s-a aflat că sunt unii dintre ei care se cred mai şmecheri decât ceilalţi! La mijloc sunt sute de miliarde de lei, iar edilii care au descoperit că, de mai bine de 2 ani, sunt traşi în piept de colegii lor într-ale administraţiei sunt decişi să ia măsuri.
Scandalul are legătură cu serviciul centralizat de colectare a gunoiului menajer. În anul 2012, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Salubritate (organism care reuneşte reprezentanţii tututor localităţilor din Dâmboviţa, plus pe cei ai Consiliului Judeţean) a votat, chiar dacă unii s-au opus acestui demers, introducerea unei cotizaţii suplimentare de 2 lei/lună/gospodărie, astfel încât să se poată strânge banii necesari pentru plata taxei de disponibilitate prevăzută în contractul încheiat cu Supercom SA.
Conform legislaţiei în vigoare, decizia ADI trebuie să fie apoi introdusă, ca proiect de hotărâre, pe ordinea de zi a Consiliilor Locale din cele 89 de localităţi pentru a fi adoptată. Din punctul de vedere al edililor, procedura trebuia să fie una formală, după principiul „minoritatea se supune majorităţii”.
Numai că, vineri – 23 ianuarie 2015, după mai bine de 2 ani, s-a descoperit că sunt administraţii locale care nu au plătit niciodată cotizaţia suplimentară de 2 lei/lună/gospodărie. Cu alte cuvinte, primarii şi-au furat căciula unii altora, cu mâna consilierilor locali, iar banii neplătiţi atâta amar de vreme nu pot fi recuperaţi întrucât nu există Hotărâre de Consiliu Local!
Prin urmare, sunt voci care spun că taxa de habitat ar putea creşte cu încă 2 lei/gospodărie (de la 1 ianuarie 2015, a crescut deja cu 2 lei), pentru a se strânge suma ce trebuie plătită lunar către operatorul desemnat să se ocupe de ridicarea şi transportul gunoiului menajer. Ceva de genul, ori plăteşte primăria, ori cetăţeanul!
În altă ordine de idei, în momentul de faţă, aproape jumătate dintre Consiliile Locale din judeţ nu au adoptat hotărâri de majorare a taxei de habitat de la 16 lei la 18 lei/gospodărie, conform celei mai recente decizii luată în ADI Salubritate. Asta nu înseamnă însă că, pe factura de la Electrica, taxa de habitat va fi de 16 lei în cazul localităţilor unde nu s-a votat majorarea. O fi legal, nu o fi legal acest lucru, rămâne să vedem în viitor, însă doar dacă s-or găsi oameni care să meargă la instanţă pentru lămurirea acestui aspect.
În ceea ce-i priveşte pe primari, cele mai multe nemulţumiri apar din cauza faptului că ADI impune să se plătească taxă de habitat pentru fiecare proprietate în parte deşi de locuit nu poţi locui în toate deodată, dar şi pentru gospodăriile care aparţin dâmboviţenilor plecaţi în străinătate de ani de zile şi, evident, nu generează niciun fel de gunoi. Plecând de la această situaţie absurdă, Primăria Fieni, spre exemplu, a deschis un proces în instanţă pentru a obţine anularea hotărârii ADI Salubritate. De asemenea, primarii din mediul rural vor ca taxa de habitat să fie mai mică pentru locuitorii din comune, întrucât aici gunoiul se ridică o singură dată pe săptămână, spre deosebire de oraşe, unde se colectează zilnic. S-au cam săturat de principiul solidarităţii, mai ales după ce au aflat că sunt unii, şi nu puţini la număr, care n-au plătit cotizaţia suplimentară, aşa cum s-a votat!
Pe de altă parte, preşedintele ADI Salubritate – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Marin Antonescu spune că trebuie să se ia urgent măsuri împotriva unităţilor administrativ-tritoriale care nu se conformează deciziilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, întrucât programul, pe care-l consideră o reuşită, riscă să se împotmolească. Din punctul de vedere al lui Marin Antonescu, toate aceste localităţi ar trebui să fie excluse din ADI Salubritate şi să se descurce singure cu serviciul de colectare, ridicare, transport, depozitare şi neutralizare a gunoiului menajer.