Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, mai 18, 2024
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: Primăriile trebuie să înceapă inventarierea livezilor

DÂMBOVIŢA: Primăriile trebuie să înceapă inventarierea livezilor 

Luna iunie este data estimativă când s-ar putea deschide subsesiunea pentru pomicultură din cadrul noului PNDR 2014-2020, care are prevăzute 260 de milioane de euro, din care 40 de milioane de euro pot fi accesate pentru prelucrarea şi comercializarea produselor obţinute.

Potrivit Elenei Alecu – purtător de cuvânt la Direcţia Agricolă Dâmboviţa, subprogramul pomicol este gândit pe patru componente: investiţii; procesare; înfiinţarea grupurilor de producători şi cooperare, cercetare, inovare. Vestea bună pentru pomicultori este că, de anul acesta, vor putea obţine fonduri pentru reconversia plantaţiilor.

În judeţul Dâmboviţa, au fost înfiinţate de-a lungul timpului plantaţii de pomi fructiferi, în special măr şi prun, pe o suprafaţă de teren de 8.200 de hectare. Dintre acestea, livezile în declin ocupă 1.000 de hectare, potrivit ultimelor raportări statistice. Din păcate, realitatea pare să fie alta, în sensul că procentul plantaţiilor îmbătrânite este mult mai mare. În consecinţă, primăriile vor avea responsabilitatea inventarierii livezilor, astfel încât să se obţină o bază de date reală în vederea accesării fondurilor europene pentru reconversie în pomicultură.

View My Stats