DÂMBOVIŢA: Primarii au propus, preşedintele Fondului pentru Mediu a promis discuţii la Guvern

Primarii localităţilor din judeţul Dâmboviţa au participat astăzi la o întâlnire interactivă de lucru cu preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu. Adrian Gearâp a venit în Dâmboviţa, la solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean – Adrian Ţuţuianu, special pentru a răspunde întrebărilor edililor cu privire la proiectele aflate în diferite stadii de implementare, dar şi pentru a culege de la aceştia informaţii care să fie utilizate în vederea deschiderii noilor sesiuni financiare.
Cei 60 de primari care au participat la discuţii au dovedit că sunt bine informaţi şi mai ales că sunt preocupaţi de soarta localităţilor pe care le administrează. Prin urmare, Adrian Gearâp a avut ce să noteze, edilii punând pe tapet teme concrete, desprinse din realitatea de zi cu zi.
Dănuţ Gabriel Sandu – primarul de la Voineşti a ridicat problema procentelor de cofinanţare, insistând asupra faptului că acesta ar trebui să fie cât mai mic, în cazul proiectelor cu valoare mare. În caz contrar, investiţiile riscă să nu fie finalizate, întrucât administraţiile locale nu dispun de bani. În trecut, de dragul obţinerii punctajului necesar care să asigure finanţarea proiectelor, primăriile şi-au asumat obligaţia să susţină cu 40% proiecte de zeci de miliarde de lei vechi, iar investiţiile nu sunt nici acum terminate, deşi au trecut mai bine de 5 ani.
Primarul de la Şotânga – Constantin Stroe a propus extinderea programului de finanţare a pistelor pentru biciclişti. Cere edilul să se prevadă şi o componentă care să asigure bani pentru şanţuri atunci când se amenajează pistele pentru biciclişti.
Cea mai importantă propunere a venit tot de la Constantin Stroe, care a solicitat o sesiune de finanţare pentru regularizarea torenţilor şi pâraielor locale, altele decât cele cuprinse în nomenclator şi aflate în administrarea Apelor Române. Ideea a fost îmbrăţişată de preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, care a spus că va face demersurile necesare la Guvern. Trebuie însă să primească o solicitare scrisă, colectivă, din partea administraţiei judeţene dâmboviţene.
„Deocamdată, generaţi discuţiile la nivel de judeţ, mai ales că aveţi un preşedinte de Consiliu Judeţean foarte bun, foarte implicat. O adresă cu toate lucrările necesare ar fi utilă. Este foarte important să avem o voce unitară. Dacă venim cu proiecte separate, ne va fi mult mai greu. Unitar însă, vom putea avea succes”, a explicat Adrian Gearâp.
Primarii au subscris imediat la propunerea făcută, mai ales că în ultimele zile s-au confruntat cu mari probleme cauzate de ploi şi apele care şi-au ieşit din matcă. „Degeaba generăm investiţii în localitate dacă nu ne aplecăm cu maximă seriozitate asupra înlăturării riscului de inundaţii”, a punctat Constantin Maricescu, edilul de la Aninoasa.
La rândul său, primarul marin Voinescu de la Dragodana a vorbit despre necesitatea decolmatării fostelor canale de desecare construite cu 40 de ani în urmă. Acestea ar ajuta extrem de mult în caz de inundaţii. Îmbucurător este faptul că, potrivit preşedintelui Adrian gerâp, astfel de investiţii s-ar putea realiza cu bani de la Fondul de Mediu. Prin urmare, conducătorii localităţilor nu au decât să scrie proiecte şi să se pună pe treabă.
În cadrul întâlnirii, primarii au obţinut răspunsuri din partea şefului de la Administraţia Fondului pentru Mediu în legătură cu proiectele pe care le au în derulare sau care le-au fost respinse. Unii dintre edili au fost invitaţi cu toată documentaţia la Bucureşti, pentru a se găsi soluţii care să ducă la finalizarea unor investiţii începute de mai multă vreme şi stagnate acum.