DÂMBOVIȚA: Prețul apei a fost majorat în 13 localități, deși avizul ANRSC se referă doar la 4!

Este pe cale să apară un nou scandal la nivelul județului Dâmbovița, după ce preţul pentru apă şi canalizare practicat de Serviciul Public Judeţean de Apă şi Canal Dâmboviţa, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean, aproape că a fost dublat. Sursele noastre spun că, în 9 din cele 13 localități unde operează acest furnizor, majorarea s-a realizat fără avizul Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC).
În data de 24 mai 2017, respectiva entitate a eliberat un „Aviz privind modificarea preţului de producere, transport şi distribuţie la serviciul public de alimentare cu apă pentru Cândeşti, Dobra, Nucet şi Vârfuri”, de la 2,90 lei mc la 4,93 lei mc. În respectivul document, nu se vorbește și despre celelalte localități și nici despre serviciile de canalizare! Cu toate acestea, preţul a crescut și la canal, de la 2,25 la 3,04 mc. De asemenea, în ședința Consiliului Județean din 23 iunie 2017, s-a votat majorarea tarifului la apă în toate cele 13 localități unde operează Serviciul Public, deși, cum am arătat, exista aviz ANRSC doar pentru patru dintre ele!
Măriminoși din cale afară, aleşii judeţeni au luat în calcul faptul că Serviciul Public livrează apă doar în mediul rural unde gradul de suportabilitate a costurilor este mai mic, drept pentru care s-a hotărât ca preţul la apă să fie 3,80 lei mc, chiar dacă avizul ANRSCUP permitea o majorare până la 4,93 lei.
Cât privește faptul că hotărârea CJ Dâmbovița se fundamentează pe un aviz al Autorității de Reglementare care nu se referă la toate cele 13 localități unde livrează apă Serviciul Public Județean și că, în ceea ce privește canalizarea, acesta lipsește, așteptăm să vedem dacă Instituția Prefectului va ataca în Contenciosul Administrativ decizia în cauză, atunci când va exercita controlul de legalitate. Normal ar fi fost ca tariful la apă să crească fix în cele patru localități pentru care s-a obținut aviz – Cândești, Dobra, Nucet și Vârfuri, iar cel de canalizare să rămână neschimbat, fiindcă nu există deloc aviz!
Suntem curioși, de asemenea, dacă primarii celor 13 comune vor avea vreo reacție fiindcă, după eliberarea primelor facturi la noile prețuri, sigur se vor trezi la ușa biroului cu cetățeni nemulțumiți! La un calcul matematic simplu, un om gospodar, care deține animale și mai și udă grădina de zarzavat, va avea lejer de plată 200-300 de lei (2-3 milioane de lei vechi) într-o lună!
Ne-am dorit să discutăm pe larg toate aceste aspecte cu directorul Serviciului Public Județean de Apă și Canal Dâmbovița, ing. Ioana Cristea. Din păcate, este în concediu de odihnă în această perioadă, dar ne-a promis un punct de vedere la întoarcerea la serviciu. Prin urmare, vom reveni atunci cu un nou material de presă.