DÂMBOVIŢA: Ploile au activat alunecări de teren în şase comune. Sunt în pericol case, poduri şi drumuri

Potrivit informaţiilor centralizate la nivelul Instituţiei Prefectului Dâmboviţa, sunt probleme în comunele Pucheni, Cândeşti, Malu cu Flori, Văleni Dâmboviţa, Pietrari şi Râul Alb.
PUCHENI
– pe cursul torentului Vad, viiturile au produs eroziuni de maluri afectând curțile și grădinile a 9 gospodării riverane;
– pe drumul județean DJ 724 Pucheni-Malu cu Flori, la km 1+300, în punctul Davidoiu a fost afectat podețul tubular cu diametrul de cca 800 mm, care traversează drumul județean prin distrugerea timpanelor care au produs tasarea părții carosabile pe partea stângă a sensului de deplasare către Malu cu Flori, pe o lungime de cca 5 m și o lățime de cca 50 m.
– aval de podul peste pârâul Valea Largă către satul Brădățel, în punctul David Constantin, în imediata apropiere a drumului de acces către 7 gospodării s-a produs o alunecare de teren în trepte pe malul stâng al pârâului pe o lungime de cca 150 m, afectând grădinile particulare pe o suprafață de cca 400 mp.
În data de 27.05.2014 comisia, formată în baza Ordinului Prefectului, s-a deplasat în localitate, și a propus ca măsuri:
– efectuarea unor studii de specialitate în vederea stabilirii soluţiilor tehnice pentru regularizarea torenţilor menţionaţi şi stabilizarea zonei afectate de alunecarea de teren din punctul David Constantin;
– repararea în regim de urgenţă a podeţului de pe DJ 724;
Urmează a se estima valoarea pagubelor.
CÂNDEŞTI
– pe drumul judeţean DJ 702, la podul peste pârâul Trifa, pod metalic cu infrastructură din beton, a fost avariată culeea de pe malul drept şi apărarea de mal prin dislocarea unui bloc de beton de cca 1 mp, afectând siguranţa podului;
– pe drumul judeţean DJ 702, în punctul Sfârlogi s-a produs degradarea părţii carosabile pietruite prin spălarea agregatului şi formarea de gropi şi făgaşe. Menţionăm că se intervine pentru reprofilarea părţii carosabile cu un autogreder.
S-a propus, în urma constatării comisiei, a se interveni prin lucrări specifice în vederea aducerii obiectivelor avariate la parametrii normali de funcţionare; evaluarea din punct de vedere financiar se va stabili ulterior.
MALU CU FLORI
În urma ploilor abundente din ultima perioada şi debitelor de viitura precum şi a scurgerilor de pe versanţi, a fost afectat obiectivul „STABILIZAREA DUPĂ CALAMITĂŢI A ALUNECĂRILOR DE TEREN ŞI REFACEREA CĂILOR DE ACCES ÎN COMUNELE MALU CU FLORI ŞI PUCHENI” (lucrare aflată în perioada de garanţie), astfel:
1. Pragul de fund nr. 7 (al treilea prag de fund executat din aval spre amonte):
– adâncire talveg h= 1,5 – 2 m
– pinten aval distrus
– apărare mal stâng rasturnată pe cca. 12-15 ml aval prag de fund
– rizberma din anrocamente distrusă
2. Prag de fund nr. 5 (primul prag de fund executat din aval spre amonte):
– apărare mal drept aval răsturnată pe cca. 8-10 m
– rizberma din anrocamente distrusă
– drum de acces rupt pe cca 50 ml
3. Şanţ colector: – dislocare dale prefabricate datorată viiturilor şi eroziunilor de mal pe cca 300 m
4. Drum comunal DC 123 Micloşani – Copăceni (variantă provizorie obiectiv):
– alunecare de teren în zona staţia de apă Copăceni pe o lungime de cca 100 ml
– cedare terasament drum în aceiaşi zonă pe o lungime de cca 50 ml
Comisia care s-a deplasat la faţa locului a propus următoarele măsuri:
– notificarea executantului şi a proiectantului investiţiei despre avariile produse şi constatările comisiei;
– iniţierea demersurilor privind expertizarea obiectivului avariat cu stabilirea măsurilor de refacere;
VĂLENI DÂMBOVIŢA
În punctul „Vrăbii” pe proprietatea doamnei Pancu Felicia s-a produs o alunecare de teren ce afectează gospodăria acesteia precum şi locuinţa construită din paiantă, pe fundaţie de piatră, învelitoare din tablă, compusă din 3 camere şi dependinţe, creând fisuri şi crăpături în pereţii casei. Continuarea fenomenului poate conduce la agravarea degradărilor constatate, putând pune în pericol stabilitatea construcţiei. Imobilul este vechi şi este locuit de o singura persoană care deţine asigurare pentru acesta.
Comisia propune următoarele măsuri:
– în vederea stabilirii unei soluţii optime de consolidare a versantului, se impune realizarea unui studiu de specialitate, care va stabili cu exactitate măsurile ce trebuie luate pentru punerea în siguranţă a gospodăriei;
– monitorizarea permanentă a evoluţiei fenomenului de către CLSU Văleni Dâmboviţa şi informarea în regim de urgenţă a I.S.U. Dâmboviţa, Instituţiei Prefectului Dâmboviţa şi Consiliului Judeţean Dâmboviţa în cazul modificărilor survenite.
Astăzi comisia formată din reprezentanți ai Instituției Prefectului, Consiliului Județean, ISU Dâmbovița, SHI Văcărești, precum și ISC Dâmbovița se află în teren pentru evaluarea pagubelor produse în localitățile Pietrari și Râu Alb.