Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 19, 2024
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: Pentru cât timp să dăm în folosinţă gratuită „Casa de oaspeţi”? 1, 5, 10 sau 49 de ani?

DÂMBOVIŢA: Pentru cât timp să dăm în folosinţă gratuită „Casa de oaspeţi”? 1, 5, 10 sau 49 de ani? 

Consilierii judeţeni din Dâmboviţa, întruniţi, astăzi – 12 decembrie 2017, în şedinţă ordinară de lucru, au amânat votul privind transmiterea în folosinţă gratuită a imobilului „Casa de oaspeţi” către Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte, condus de Alina şi Teodor Vasiliu. Dezbaterile s-au blocat la perioada de timp pentru care să se încheie contractul de comodat: 1 an – cât a avansat conducerea Consiliului Judeţean, 5 ani – cât a propus în plen grupul PSD, 10 ani – cât au indicat cei de la PNL sau 49 de ani – cât au solicitat reprezentanţii Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei”, care îşi doresc să demareze procedura de acreditare a muzeului romanţei, spaţiu expoziţional unic în România şi al patrulea în lume, după cum a explicat Teodor Vasiliu.

Amânarea votului constituie soluţia de compromis la care au apelat aleşii judeţeni, altfel proiectul de hotărâre ar fi fost respins. Liberalii au anunţat, prin vocea liderului Aurelian Popa, că nu vor aproba o perioadă de timp mai mică de 10 ani, considerând că acesta este termenul decent pentru a putea fi materializat proiectul „Casa Romanţei”. La rândul lor, social-democraţii au explicat că imobilul ar trebui dat pentru 5 ani, cu posibilitate de prelungire. Au cerut, totodată, includerea în contract a unei dispoziţii care să dea posibilitatea Consiliului Judeţean Dâmboviţa să organizeze acolo acţiuni de protocol, evident cu înştiinţarea prealabilă a comodatarului.

sedinta CJD 2În expunerea sa, prin care a încercat să-i convingă pe consilierii judeţeni să voteze proiectul de hotărâre, Teodor Vasiliu le-a explicat acestora de ce a fost aleasă clădirea de pe Bulevardul Carol I şi de ce a solicitat încheierea unui contract de comodat pentru 49 de ani. Imobilul cunoscut drept „Casa de oaspeţi” este locul unde s-a semnat, în 1968, actul de naştere al Festivalului Naţional Crizantema de Aur. De ce 49 de ani? Pentru că aşa s-a procedat şi cu alte instituţii de acelaşi fel. Exemplu: Muzeul Poliţiei Române.

„Vă rog să aveţi înţelegere pentru acest proiect cultural care va aduce mare succes municipiului Târgovişte”, a spus preşedintele Centrului pentru UNESCU „Cetatea Romanţei” Târgovişte.

Aleşii judeţeni au manifestat înţelegere, însă numai pe jumătate, în sensul că nu au respins proiectul de hotărâre, urmând să-l rediscute până la finele acestei luni, când expiră actualul contract de folosinţă gratuită, care a fost încheiat pentru şase luni.

Preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea, a precizat clar că se fereşte să antameze bunurile judeţului pe perioade lungi de timp, dând ca exemplu experienţa neplăcută cu Universitatea Valahia din Târgovişte, cu care se judecă pentru eliberarea unor spaţii în Micro VI înainte de termenul stipulat în contractul de comodat încheiat. Spune Alexandru Oprea că, din punctul său de vedere, soluţia corectă este darea în folosinţă gratuită pentru un an, perioadă în care să se poată vedea concret ce paşi se fac, şi abia apoi să se convină asupra unui termen mai lung. Oricum, decizia va aparţine Consiliului Judeţean. Fiind vorba de o hotărâre care vizează patrimoniul, va fi nevoie de votul a 2/3 dintre aleşi, respectiv 24. Cu alte cuvinte, este musai ca PSD şi PNL să voteze la fel!

casa romantei 1

View My Stats