Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, iulie 14, 2024
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DÂMBOVIŢA: OvidiuRo investeşte în educaţia copiilor săraci din judeţ. FOTO

DÂMBOVIŢA: OvidiuRo investeşte în educaţia copiilor săraci din judeţ. FOTO 

270 de copii din judeţul Dâmboviţa sunt ajutaţi să meargă la grădiniţă printr-un program al Asociaţiei OvidiuRo, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

„Noi credem că orice cheltuială legată de educaţie ar trebui poziţionată în mintea tuturor ca o investiţie, iar în acest moment toată lumea a înţeles că un copil se dezvoltă cel mai mult în primii ani de viaţă. programul nostru nu se adresează comunităţilor de romi, ci familiilor foarte sărace”, a explicat Maria Gheorghiu – cofondator al Asociaţiei OvidiuRo.

Început în 2010 la Gura Şuţii şi Potlogi, proiectul „Fiecare copil în grădiniţă” a fost extins anul acesta în alte patru comune – Cojasca, IL Caragiale, Măneşti şi Moroeni, ca urmare a implicării autorităţilor judeţene şi locale.

OvidiuRoAstăzi, partenerii atraşi în acest program s-au întâlnit la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa pentru a discuta pe marginea problemelor întâmpinate în comunitate şi pentru a identifica soluţii de rezolvare, astfel încât acest proiect social să poată deveni, până în 2020, unul cu arie de cuprindere naţională.

Practic, familiile săcare primesc lunar câte un bon valoric de 50 de lei pentru fiecare copil, cu condiţia să-i ducă zilnic la grădiniţă. De asemenea, părinţii sunt şi ei implicaţi în diferite activităţi care îi ajută să depăşească bariera unei educaţii precare.

„În domeniul social, cel mai bun manager rămâne totuşi familia. Investiţia în om este cea mai importantă investiţiue pe care o facem, chiar dacă nu dă rezultate imediat. Acest proiect pe care îl retuşăm astăzi nu vine pe un teren virgin în judeţul Dâmboviţa, unde avem o activitate bogată în domeniul social”, a punctat Ivan Vasile Ivanoff – secretarul judeţului.

La rândul său, Ovidiu Băsceanu – inspectorul şcolar general adjunct a spus că, deşi din punct de vedere financiar nu se poate compara cu puternicii Europei, România trebuie să plece de acolo de unde începe orice drum, de la educaţie, dacă urmăreşte să se dezvolte.

„Misiunea noastră este să facem tot ce ne stă în putinţă, dincolo de posibilităţile materiale, pentru a susţine educaţia. proiectul de faţă trebuie să meargă mai departe şi prin voluntariat, pentru că există printre noi şi oameni cu suflet, nu doar oameni cu munte”, a precizat Ovidiu Băsceanu.

Primarii din cele şase comunităţi implicate în programul „Fiecare copil în grădiniţă” au vorbit fiecare despre specificul comunităţii pe care o reprezintă şi au solicitat lămuriri suplimentare de la copreşedinta OvidiuRo, astfel încât să poată include în acest proiect social copiii şi familiile cele mai afectate de sărăcie.

gradinita IL CaragialeOdată discuţiile încheiate, s-a mers în teren, respectiv la Grădiniţa IL Caragiale şi apoi în comunitatea de romi, poate cea mai numeroasă, dar şi cea mai săracă din judeţ. Vizita a început frumos şi s-a terminat cu un salt în timp, cel puţin un secol în urmă.

În Grădiniţa IL Caragiale, am găsit o atmosferă caldă, primitoare, şi copii veseli, frumos îmbrăcaţi şi dornici să înveţe, pentru ca în comunitatea de romi să ne lovim de cruda realitate: case din chirpici şi noroaie cât cuprinde.

Prichindeii, pregătiţi de inimoasele lor educatoare, ne-a încântat cu programe artistice deosebite, ba chiar ne-au arătat cum îşi pregătesc ei o masă sănătoasă. Trebuie să precizăm că micuţii proveniţi din familiile sărace beneficiare ale proiectului OvidiuRo nu se disting cu nimic de ceilalţi copii, pentru că la Grădiniţa IL Caragiale nu se face separatism. Sunt toţi trataţi de la egal la egal. Sunt toţi provocaţi să se implice în aceleaşi activităţi de creaţie. În acelaşi mod se discută şi cu părinţii, fapt pe care l-am constatat şi astăzi. Mai mulţi părinţi meştereau de zor, în sala-atelier, diferite obiecte pentru activităţile ce se vor organiza cu prilejul Sfântului Andrei – 30 noiembrie şi al Zilei naţionale a României – 1 decembrie.

gradinita IL Caragiale 1

Discutând cu câteva mămici şi bunici provenind din comunitatea de romi, am fost uimiţi să aflăm că, deşi programul OvidiuRo este la început de drum în IL Caragiale, l-au înţeles şi, ce este mai important, îl apreciază ca fiind extrem de important pentru viitorul copiilor lor. Tocmai de aceea, ne-au spus cu mâhnire că regretă că nu se întâmplă acelaşi lucru şi la şcoală, măcar în clasele I – IV. Iar cerinţa lor nu are legătură cu suma de 50 de lei pe care o primesc lunar, dacă-şi trimit copiii la grădiniţă, fiindcă 50 de lei nu înseamnă mare lucru nici măcar pentru o familie săracă. Pur şi simplu, aceşti oameni au înţeles că educaţia este cheia succesului în viaţă, iar pentru copiii lor, este clar, îşi doresc un trai mai bun. Nu vor să-i vadă cum se afundă în noroaiele de pe uliţele din cătunul lor…

IL Caragiale IL Caragiale 2 IL Caragiale 1 gradinita IL Caragiale 3 gradinita IL Caragiale 2 gradinita IL Caragiale 6 gradinita IL Caragiale 4

View My Stats