Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, octombrie 5, 2024
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DÂMBOVIŢA: Omul potrivit la locul potrivit! Inginerul Costel Preda a salvat Direcţia Silvică de la dezastru

DÂMBOVIŢA: Omul potrivit la locul potrivit! Inginerul Costel Preda a salvat Direcţia Silvică de la dezastru 

Direcţia Silvică Dâmboviţa a intrat în ultimii ani în elita silviculturii româneşti. Practic, sub manageriatul inginerului Costel Preda, instituţia şi-a recăpătat faima de odinioară. Fostele conduceri ale Direcţiei Silvice din perioada 2008-2012 au avut o contribuţie minoră la dezvoltarea unităţii, ba chiar au existat momente în care aceasta s-a aflat pe marginea prăpastiei. Disponibilizări de personal, mulţi adevăraţi profesionişti, subunităţi închise, sau puse pe butuci, bunuri imobile vândute în condiţii suspecte, numim aici cabanele de vânătoare din Bucegi: Horoabele şi Lăptici. Defrişări abuzive, retrocedări de aceeaşi speţă. A fost dificil, însă directorul Costel Preda a readus Direcţia Silvică Dâmboviţa pe linia de plutire chiar şi aşa, cu suprafaţa de fond forestier diminuată drastic.

RNP a demonstrat că tot statul poate gestiona mai judicios aurul verde al ţării. Astfel, unitatea dâmboviţeană asigură servicii silvice şi administrare şi pentru 20.330 de hectare pădure privată. Exploatarea masei lemnoase se realizează în conformitate cu legislaţia europeană, materialul lemnos fiind valorificat în industria de prelucrare, dar şi pentru nevoile imediate ale populaţiei. Lemnul este prelucrat inclusiv în instalaţiile proprii ale Direcţiei Silvice. Din pădurile dâmboviţene se colectează anual circa 160 de tone fructe de pădure destinate în primul rând industriei farmaceutice externe. Tot din codrii judeţului nostru se culeg circa 15 tone de ciuperci.

zimbri k

Ca elemente de faimă, Direcţia Silvică Dâmboviţa are în administrare Zimbrăria Neagra, aflată pe teritoriul Ocolului Silvic Bucşani. Rezervaţia se întinde pe 160 de hectare şi adăposteşte cel mai mare efectiv de zimbrii din ţară. Cele 49 de exemplare vieţuiesc într-un regim de semilibertate.

Costel Preda a reuşit, într-un timp record, fiind sprijinit de ceilalţi specialişti ai Direcţiei, să repună pe picioare şi Pepiniera Centrală de la Găeşti, care se dusese de râpă, o suprafaţă mare de teren fiind transformată în pârloagă. Acum, Pepiniera Centrală produce anual circa 700.000 de puieţi forestieri din diferite specii, dar şi puieţi ornamentali. Anual, Direcţia Silvică Dâmboviţa execută lucrări de împăduriri integrale pe aproximativ 50 de hectare.

directia-silvica k

View My Stats