DÂMBOVIŢA: Ministrul Mediului, faţă-n faţă cu primarii şi problemele din judeţ

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Graţiela Gavrilescu a avut astăzi, la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, o întâlnire cu primarii din judeţ şi cu şefii unor instituţii deconcentrate, în cadrul căreia s-a discutat liber despre problemele din teritoriu, despre situaţiile neplăcute cu care se confruntă edilii în implementarea unor proiecte de investiţii în domeniul regularizării unor râuri, care, din cauza schimbărilor climaterice produse în ultimii ani, pot da naştere unor fenomene nedorite ce pot pune în pericol comunităţile umane.
De asemenea, s-a vorbit despre infrastructura de apă-canal şi despre absorţia de fonduri europene necesare construcţiei unor astfel de obiective ce ţin de civilizaţie şi confort. Graţiela Gavrilescu le-a spus edililor că, în perioada următoare, va apărea Ghidul fondurilor de finanţare pentru 2016 din Administraţia Fondului de Mediu pentru proiectele de apă şi canal. Acolo unde fondurile europene nu pot acoperi în totalitate costurile lucrărilor, se poate continua execuţia apelând la Fondul de Mediu.
Taxă de colectare la groapa de gunoi, din 2016
S-a mai ridicat problema managementul deşeurilor. Ministrul Graţiela Gavrilescu s-a arătat a fi mulţumită de modul în care funcţionează acest sistem în judeţul Dâmboviţa, dar există o sincopă la nivel naţional – colectarea selectivă a deşeurilor. Tocmai de aceea, de la 1 ianuarie 2016, se va introduce o taxă de colectare la groapa de gunoi în valoare de 80 de lei.
„Această taxă nu implică o creştere de tarif la gunoiul menajer plătit de către populaţie. Taxă la groapă o să trebuiască să fie suportată de operatorul de salubrizare şi acesta este un pas important pe care noi îl facem pentru ca deşeurile să fie selectate, iar la groapa de gunoi să ducem cât mai puţin, iar cât mai mult deşeu pe care îl producem să reintre în procesul de fabricaţie, deci, să reciclăm”, a declarat Graţiela Gavrilescu.
Garda Forestieră şi-a intrat în atribuţii
I-a mai informat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor pe edilii din judeţ că, de săptămâna aceasta, a început să-şi intre în atribuţiuni Garda Forestieră. Înaltul demnitar de stat este convins că tăierile ilegale vor fi stopate într-un procent destul de mare. S-a discutat şi despre proiectele legate de împăduririle realizate pe terenurile degradate şi cele defrişate ilegal. La acest moment, a precizat Graţiela Gavrilescu, se lucrează la un studiu şi la o strategie naţională de împăduriri.
„Ne interesează să ştim exact cât împădurim în fiecare an şi, bineînţeles, cu ce specii împdurim astfel încât, şi prin acest mod, să reducem poluarea din România, să trăim într-un mediu sănătos şi curat”, a adăugat ministrul Mediului.
Va fi scoasă din impas Staţiunea Piscicolă de la Nucet?
A fost ridicată şi problema Staţiunii de Cercetare Piscicolă de la Nucet care nu se află într-o situaţie financiară tocmai bună, având urgent nevoie de un sprijin din partea guvernanţilor. Ministrul Graţiela Gavrilescu crede că, printr-un ordin comun al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerului Agriculturii, se poate da o mână de ajutor Staţiunii de la Nucet. Şefa de la Ministerul Mediului a fost plăcut surprinsă de baza ştiinţfică de la Nucet, de oamenii care lucrează acolo şi de cercetările realizate în domeniul piscicol.