DÂMBOVIŢA: Miniştrii ALDE au vorbit despre problemele din agricultură şi educaţie
Şefii Alianţei Liberalilor şi Democraţilor Dâmboviţa (ALDE), deputatul Georgică Dumitru şi Ionel Petre, au profitat de vizita de lucru a miniştrilor Daniel Constantin (Agricultură) şi Sorin Câmpeanu (Educaţie) pentru a deschide noul sediu politic din Târgovişte. După tăierea panglicii inaugurale, a urmat o conferinţă de presă în cadrul căreia cei doi miniştri ALDE au răspuns întrebărilor formulate de ziarişti.
1 miliard de euro pentru irigaţii, refuzaţi la vot de liberali
Daniel Constantin s-a arătat a fi deosebit de supărat pe parlamentarii PNL care au votat împotriva proiectului de lege ce asigura investiţii de anvergură în sistemele de irigaţii. Era vorba de o alocare de un miliard de euro, bani cu care s-ar fi putut pune la punct, după tehnologii moderne, sistemele de irigaţii din România. 181 de deputaţi au votat pentru, 98 s-au abţinut iar 3 au votat împotrivă. Fiind vorba de o lege organică, care nu se poate adopta decât cu jumătate plus unu din voturile tuturor deputaţilor, nu a trecut.
Daniel Constantin nu se aştepta ca liberalii să fie contra unui astfel de proiect care ar fi pus în siguranţă agricultura României, mai ales în perioadele de secetă. Această lege, dacă era adoptată, pe lângă stabilirea clară a regimului juridic al infrastructurii principale şi secundare de irigaţii, crea şi culoarul pentru cea mai mare alocare de fonduri pentru modernizarea sistemelor de irigaţii din 1989 încoace. Totodată, organizaţiile de udători ar fi putut să ia în proprietate sistemele secundare de irigaţii.
Ministrul Daniel Constantin era aşa de supărat pe situaţie încât ar fi dorit să citească lista cu deputaţii liberali care au refuzat să voteze proiectul de lege, dar nu o avea în mapă. Nu este exclus ca respectivul act normativ să fie adoptat prin ordonanţă de urgenţă.
Staţiunile de cercetare din subordinea ASAS nu scapă de problemele financiare
A mai vorbit Daniel Constantin şi de staţiunile de cercetare în domeniul agricol. În Dâmboviţa există două astfel de unităţi, La Voineşti – Staţiunea de Cercetare Pomicolă, şi la Nucet – Staţiunea Piscicolă. Ambele instituţii ar putea trece în subordinea Ministerului Agriculturii şi le-ar fi mai bine din toate punctele de vedere, dar, după cum a mărturisit Daniel Constantin, încă nu s-a putut ajunge la o înţelegere cu Academia de Studii Agricole şi Silvice, proprietarul celor două entităţi care se chinue să supravieţuiască.
Peste 3.000 de profesori universitari, obligaţi să părăsească catedra
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a adus lămuriri cu privire la pericolul care planează asupra a trei mii de cadre universitare, în special tineri care vor fi nevoiţi să părăsească sistemul de învăţământ dacă nu obţin titlul de doctor. Pe moment, situaţia a fost rezolvată. Profesorii nedoctoranzi nu vor părăsi universităţile, cum prevedea legea lăsată moştenire de Daniel Funeriu, dacă aşa vor decide forurile de conducere ale universităţilor cărora li s-a dat autonomie. Măsura a fost amânată încă un an, astfel încât, cei interesaţi să rămână în sistem să-şi poată definitiva doctoratele. Oricum, ministrul Educaţiei nu crede că un profesor universitar cu titlul de doctor este neapărat mai bun decât unul fără.