DÂMBOVIŢA: Investiţiile în infrastructura şcolară îl aduc pe ministrul Educaţiei la Corbii Mari!
Despre comuna Corbii Mari, din judeţul Dâmboviţa, se vorbea, la fiecare început de an şcolar, în termeni foarte duri, întrucât toate unităţile de învăţământ funcţionau în condiţii precare şi este suficient să amintim că elevii şi preşcolarii erau nevoiţi să folosească WC-uri care arătau mai rău ca-n Evul Mediu.
Corbii Mari era singura unitate administrativ-teritorială din Dâmboviţa care nu obţinuse autorizaţie DSP pentru nici una dintre şcolile şi grădiniţele din localitate! Peste tot se construiseră instituţii de învăţământ noi sau fuseseră modernizate cele vechi, numai la Corbii Mari nu se întâmpla nimic bun!
Situaţia s-a schimbat radical în ultimul an şi jumătate, mai precis după ce, în iunie 2016, cetăţenii au decis, prin vot, să-i încredinţeze mandatul de primar tânărului Ionuţ Bănică, un om care le-a dovedit că are o viziune clară de dezvoltare a localităţii. Convins fiind că schimbarea adevărată vine prin educaţie, Ionuţ Bănică şi-a concentrat puterea de muncă în special pe rezolvarea problemelor legate de infrastructura şcolară, fără a neglija însă celelalte tipuri de investiţii.
CITEŞTE ŞI: Primăria Corbii Mari a inaugurat trei grădiniţe într-o singură zi!
Şi dacă ani la rând, în fiecare toamnă, comuna Corbii Mari era dată ca exemplu negativ, iată că astăzi se vorbeşte despre această localitate în termeni pozitivi. Pe 19 octombrie, la Corbii Mari au fost inaugurate trei grădiniţe – două în satul Ungureni şi una în Petreşti, pentru ca, pe 6 noiembrie, să urmeze alte trei unităţi de învăţământ: Şcoala Grăzăveşti nr. 2, cu clasele I-IV, Grădiniţa Grozăveşti nr. 1 şi Şcoala primară şi grădiniţa Satu Nou.
La eveniment va participa însuşi ministrul Educaţiei – Liviu Pop. Vor fi prezenţi, de asemenea, senatorii Adrian Ţuţuianu şi Titus Corlăţean şi deputaţii Oana Vlăducă, Claudia Gilia, Carmen Holban şi Corneliu Ştefan.
Proiectul de la Şcoala Grozăveşti nr. 2 a fost finanţat de Ministerul Educaţiei, care a alocat 1.392.463,86 lei (13,92 miliarde de lei vechi) pentru construirea unei noi unităţi de învăţământ, diferenţa de 215.030,49 lei (2,15 miliarde de lei vechi) fiind asigurată din bugetul localităţii.
Pentru reabilitarea şi modernizarea Grădiniţei cu program normal nr. 1 Grozăveşti, Primăria Corbii Mari a obţinut finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, respectiv 223.972 lei (2,23 miliarde de lei vechi), sumă la care a adăugat o cofinaţare de 19.943 lei (199 milioane de lei vechi). Proiectul s-a derulat începând cu data de 29 septembrie 2016, când a fost semnat contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Tot prin PNDL, s-a implementat şi investiţia de la şcoala şi grădiniţa din Satu Nou, în valoare totală de 459.413 lei (4,59 de miliarde de lei vechi), din care 426.812 lei (4,26 de miliarde de lei vechi) – Ministerul Dezvoltării şi 29.463 (294 de milioane de lei vechi) – cofinanţare din bugetul comunei Corbii Mari. proeictul s-a derulat începând cu data de 29 septembrie 2016.