Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 19, 2024
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: De Paşte, la Primăria Voineşti se poartă investiţiile finalizate!

DÂMBOVIŢA: De Paşte, la Primăria Voineşti se poartă investiţiile finalizate! 

Edilii de la Voineşti nu se dezmint! Prin urmare, şi anul acesta, de Sfintele Sărbători Pascale, le oferă locuitorilor comunei cadouri… gospodăreşti. Mâine, în ajunul Floriilor, vor fi finalizate lucrările de reparaţii la Biserica Onceşti, investiţie de 100.000 de lei, începută în luna februarie. Fondurile pentru schimbarea acoperişului vechi de 100 de ani şi pentru efectuarea zugrăvelilor exterioare au fost suportate de Primărie (80%, adică 80.000 lei) şi Parohie (20%, adică 20.000 de lei).

biserica oncesti 1

Tot în februarie au demarat şi lucrările de modernizare prin asfaltare a străzilor Bazinul de Apă, Păpuşeşti (sat Voineşti), Valea Teodoreştilor, Ţânculeşti şi Valea Mare (sat Gemenea Brătuleşti), iar astăzi a început asfaltarea propriu-zisă. Primarul Dănuţ Gabriel Sandu promite că, până în vinerea Paştelui, se va turna primul strat pe toate aceste drumuri, în total 6 km, urmând să fie realizate, până la jumătatea verii, şanţurile betonate, cele 32 de podeţe transversale, zidul de sprijin în lungime de 30 de metri şi al doilea strat de covor asfaltic. Proiectul este implementat cu fonduri guvernamentale, prin OUG 28/2013, şi are o valoare de 2.800.000 de lei, contribuţia Consiliului Local fiind de 56.000 de lei. Separat, Primăria Voineşti va amenaja cele 250 de podeţe de acces în gospodării, investiţie pentru care s-au alocat din bugetul local 100.000 de lei.

asfaltari voinesti 1De asemenea, au fost finalizate lucrările de amenajare grupuri sanitare moderne la Căminul Cultural Gemenea Brătuleşti şi construire fosă septică, investiţie cu o valoare de 40.000 de lei, începută tot în luna februarie 2017.

Un alt proiect important care se va derula în comuna Voineşti vizează construirea unei capele în satul Suduleni. Va fi o construcţie aşa cum cere Uniunea Europeană, pentru care s-au alocat, din bugetul local, 200.000 de lei. Edilii intenţionează să construiască astfel de obiective şi în celelalte sate.

Administraţia publică a comunei Voineşti continuă şi modernizarea şi eficientizarea reţelei de iluminat public stradal, proiect început în 2016 şi care va fi finalizat anul viitor. Contabilizând lucrările efectuate în luna ianuarie, în acest moment, toate arterele principale sunt iluminate corespunzător pe timpul nopţii. Au mai rămas de montat 450 de lămpi, care sunt destinate străzilor adiacente. Investiţia este susţinută în totalitate din bugetul local. Tot din fondurile colectate de la populaţie se va realiza şi extinderea reţelei electrice între Suduleni şi Izvoare (1 km), zonă cuprinsă, din 2015, în intravilanul comunei şi unde urmează să se ridice 42 de construcţii, conform solicitărilor depuse la Primărie.

În această vară, spune edilul Dănuţ Gabriel Sandu, vor fi modernizate şi bazele sportive din Voineşti şi Suduleni. Valoarea estimată a proiectului: 200.000 lei, din bugetul local. De asemenea, în scurt timp, Primăria va scoate la licitaţie proiectarea şi execuţia unei extinderi cu 2,7 km a reţelei de gaze naturale. Cu alte cuvinte, taxele şi impozitele locale sunt cheltuite eficient la Voineşti! Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2017 se cifrează la 8,8 milioane de lei (88 de miliarde de lei vechi) şi a fost votat în unanimitate în Consiliul Local.

asfaltari voinesti 2

„Nu ascund faptul că această creştere substanţială a bugetului comunei s-a realizat prin aducerea de investitori şi printr-un grad ridicat de colectare. La 31 martie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, am încasat cu 80.000 de lei (800 de milioane de lei vechi) mai mult. Mă bucur că un investitor a cumpărat în comună 25 de hectare de teren şi va înfiinţa o plantaţie pomicolă ultramodernă. De asemenea, sper ca, până la sfârşitul anului, o altă firmă să-şi mute sediul social la Voineşti. Asta înseamnă bani în plus în bugetul local. Îmi doresc acest lucru, fiindcă o unitate administrativ-teritorială, dacă are un buget substanţial, poate realiza toate proiectele pe care populaţia le cere”, ne-a declarat primarul Dănuţ Gabriel Sandu.

În paralel, edilii de la Voineşti sunt preocupaţi să atragă în comună şi cât mai multe fonduri europene nerambursabile, iar experienţa anilor trecuţi, când au finalizat fără nicio corecţie financiară şase proiecte, este de partea lor! Pentru sesiunea financiară prezentă, Primăria Voineşti vrea să construiască un after school în Gemenea Brătuleşti (în fosta clădire pentru taxe şi impozite), pentru copiii cu o situaţie familială deosebită – orfani, părinţi plecaţi în străinătate sau beneficiari de ajutor social etc. Proiectul presupune un cabinet pentru consiliere psihologică, sală de lectură, laborator de informatică, sprijin calificat pentru realizarea temelor. Valoare investiţie: 103.000 euro, bani care vor fi obţinuţi prin intermediul Grupului de Acţiune Locală „Valea Ialomiţei”.

Prin Programul Operaţional Regional, se va construi un centru de zi pentru persoanele vârstnice, pe structura fostei şcoli din satul Manga, închisă din anul 2009 şi aflată într-o stare avansată de degradare. În acest sens, s-a obţinut deja avizul Ministerului Educaţiei pentru schimbarea destinaţiei clădirii. Bătrânii vor avea la dispoziţie cabinet de consiliere psihologică, bibliotecă, sală de lectură, calculatoare, sală de jocuri – tenis de masă, şah, rummy şi un parc dotat cu aparate de recuperare.

Primăria Voineşti a întocmit proiecte şi pentru a putea obţine fonduri guvernamentale. În acest sens, au fost depuse la Ministerul Dezvoltării documentaţiile pentru extinderea reţelei de canalizare (9 km) în satul Gemenea Brătuleşti şi pentru asfaltarea altor 6 km de drumuri de interes local, în Voineşti şi Suduleni.

„Dacă vom reuşi să închidem şi aceste proiecte, pot spune că, în 6 ani, am asfaltat 40 de km, adică toate străzile principale. În anii viitori, urmează să modernizăm, cu fonduri din bugetul local, uliţele, care nu sunt finanţate nici pe programele guvernamentale, nici pe cele europene”, spune edilul comunei Voineşti.

La Compania Naţională de Investiţii, administraţia publică de la Voineşti a depus, încă din anul 2009, un proiect care vizează construirea unei săli de sport în curtea Şcolii Gemenea Brătuleşti, iar primarul Dănuţ Gabriel Sandu speră să fie finanţat anul acesta.

View My Stats