Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, octombrie 5, 2024
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DÂMBOVIŢA: Copii mai sănătoşi prin implementarea unui proiect de monitorizare a calităţii aerului

DÂMBOVIŢA: Copii mai sănătoşi prin implementarea unui proiect de monitorizare a calităţii aerului 

Universitatea Valahia din Târgovişte implementează, în parteneriat cu Universitatea Petrol şi Gaze din Ploieşti, Politehnica Bucureşti şi Institutul Norvegian pentru Cercetarea Aerului, un proiect ce are ca scop îmbunătăţirea activităţilor de monitorizare şi prognoză a calităţii aerului, vizând cu prioritate delimitarea spaţială a zonelor critice din perspectiva vulnerabilităţii asupra sănătăţii copiilor.

Principalul beneficiu îl va constitui dezvoltarea şi testarea unui sistem de monitorizare, împreună cu structura informaţională aferentă, în două aglomerări urbane pilot: Târgovişte şi Ploieşti. Practic, micro-staţiile vor furniza date sintetice care vor fi interpretate cu ajutorul algoritmilor de inteligenţă artificială ce vor fi dezvoltaţi în cadrul proiectului. Prin urmare, locuitorii din cele două oraşe vor fi avertizaţi de timpuriu cu privire la riscul de poluare a aerului, ca măsură de protecţie eficientă a sănătăţii.

Cu alte cuvinte, nu este un simplu proiect de monitorizare a aerului, după cum a explicat prof. univ.dr. ing. Ştefania Iordache – manager de proiect, întrucât include experţi din diferite domenii, precum: dezvoltare micro-staţii; sisteme de avertizare; software; baze de date; specialişti pediatrii, doctoranzi etc.

proiect UVT 2

Proiectul RokidAIR este cu atât mai important cu cât s-a dovedit că, în mediul urban, pulberile în suspensie sunt corelate cu astmul bronşic şi alte boli respiratorii. Conform statisticilor, 83% din populaţia oraşelor este expusă la niveluri care le depăşeşsc pe cele specificate în ghidul de calitate a aerului. La nivel european, în doar 9 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, nivelurile de pulberi în suspensie se află sub nivelul anual recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi doar în unele dintre oraşe. În România, se poate spune că monitorizarea lipseşte cu desăvârşire.

Proiectul ROkidAIR va fi implementat în perioada 1 iulie 2014 – 30 aprilie 2017 şi este susţinut în special din fonduri europene nerambursabile – 85% şi fonduri de la bugetul de stat – 15%. Valoarea totală a acestuia este de 1.120.000 de euro.

View My Stats