DÂMBOVIȚA: Consiliul Județean și mai multe foruri legislative locale funcționează… pe minus!
Suntem abia la jumătatea mandatului 2012 – 2016, iar forurile legislative locale nu mai funcționează de multă vreme în formulă completă, ca urmare a ruperii USL. Practic, în momentul în care un ales își pierde mandatul, indiferent de motiv (excludere din partid, condamnare), PNL și PSD nu reușesc să-l înlocuiască, fiindcă s-a candidat pe o listă comună, sub sigla USL, iar propunerea pentru validare ar trebui semnată de cei doi copreședinți ai decedatei Uniuni, după cum explica în luna martie Adrian Țuțuianu – liderul PSD Dâmbovița.
”Îl înștiințez pe dl Volintiru că trebuie să vină să semneze. Dacă nu, îi aplic același tratament, iar fără semnătura mea nu va putea da afară niciun consilier USL, chiar dacă alianța s-ar desființa la tribunal”, a spus Adrian Țuțuianu.
CITEȘTE ȘI: „Consilierii care-și supără șeful de partid sunt salvați de…USL”
Practic, pretențiile liderilor PSD și PNL sunt ca validarea următorului consilier de pe listă să țină seama de culoarea politică a celui care a plecat, indiferent care este ordinea pe listă. Adică, dacă și-a pierdut mandatul un ales PSD să fie înlocuit cu unul de la PSD, indiferent că următorul înscris pe lista USL este un liberal. De aici și nenumăratele situații de impas!
De la neînțelegerile privind validarea următorului consilier de pe lista comună a pornit și scandalul din Consiliul Local Hulubești, sfârșit prin dizolvarea forului local de decizie și organizarea de noi alegeri în mai 2014.
Administrație la… tribunal!
Din luna noiembrie 2013 spre exemplu, Consiliul Județean Dâmbovița funcționează cu un om în minus, după plecarea lui Cătălin Olteanu (PC) în Ministerul Economiei. Cum Partidul Conservator nu mai are reprezentanți pe lista USL de la alegerile din 2012, locul ar trebui să revină PNL care forma la acel moment, împreună cu PC, Alianța de Centru Dreapta. Numai că următorul pe listă este un PSD-ist!
CITEȘTE ȘI: „Șef de București! Cătălin Olteanu este vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Calificări”
”I-am cerut lui Adrian Țuțuianu să găsească o soluție. Fie acesta renunță, fie este exclus, astfel încât să-l validăm pe următorul, care este liberal. Am fost dispus să închei o înțelegere cu PSD pentru a respecta acest principiu în toate localitățile din județ, fiindcă fără semnătura mea PSD nu va putea valida niciun consilier de pe lista USL”, a precizat Mihai Volintiru – liderul liberalilor dâmbovițeni.
Și totuși s-a întâmplat! La Vulcana Pandele, PSD a reușit să-și valideze un nou ales fără ca propunerea înaintată către Consiliul Local să fie semnată de cei doi copreședinții USL. Prin urmare, liberalii au contestat la Tribunalul Dâmbovița actul administrativ respectiv. Cererea a fost înregistrată pe 5 august 2014 și, momentan, nu a fost fixată data primului termen.
Probleme cu validarea consilierilor locali au și PDL-ști! Aceștia și-au exclus în primăvară 14 aleși și nu au reușit să mai înscăuneze niciunul. Totul din cauză că ar putea schimba majoritățile în forurile legislative și acest lucru ar dăuna grav… intereselor locale. Conform declarațiilor făcute de prim-vicepreședintele PDL Jean Popescu, democrat-liberalii vor depune plângeri penale împotriva primarilor care refuză să pună pe ordinea de zi a ședințelor de consiliu local proiectele privind validarea noilor aleși, dar și împotriva Consiliilor Locale care, prin diferite tertipuri, nu iau în discuție proiectele de hotărâre, acolo unde au fost înscrise pe ordinea de zi.
CITEȘTE ȘI: „PDL a pierdut 14 consilieri locali și n-a mai înscăunat niciunul! Urmează plângeri penale”