Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, martie 21, 2025
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: Consiliul Judeţean, obligat să înapoieze banii recuperaţi după rezilierea contractului de lucrări de la Palatul Brâncovenesc

DÂMBOVIŢA: Consiliul Judeţean, obligat să înapoieze banii recuperaţi după rezilierea contractului de lucrări de la Palatul Brâncovenesc 

Astăzi, în şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Dâmboviţa a fost pusă pe tapet, încă o dată, problema Palatului Brâncovenesc de la Potlogi. Ctitoria domnitorului Constantin Brâncoveanu parcă a intrat sub zodia unui blestem, cel puţin de când autorităţile dâmboviţene au decis să restaureze, să înfrumuseţeze şi să introducă în circuitul turistic complexul de la Potlogi.

Povestea necazurilor pare să fii început în 2011, când Consiliul Judeţean, condus la acea vreme de Florin Popescu, a scos la licitaţie un contract 42,8 milioane de lei pentru renovarea şi resaurarea Palatului de la Potlogi. Câştigătoare a fost declarată firma italiană Intini Angelo SRL, în calitate de lider şi cu asociat SC Ramb Sistem SRL din Braşov.

Contractul de finanţare a fost semnat, cu mare fast, chiar în Palatul Brâncovenilor, fiind prezenţi la eveniment premierul de atunci, Emil Boc, şi Elena Udrea – şefă peste fondurile europene. Boc,într-un act limpede de demagogie, lansase ideea ca la sfârşitul lucrărilor Guvernul să ţină, aşa, festiv, o şedinţă de lucru în odăiile domneşti de la Potlogi. Minunea nu a ţinut prea mult fiindcă, aşa cum se obişnuieste prin lumea afacerilor româneşti, au apărut subcontractorii, respectiv firma Concept Construct Invest SRL, controlată de Dinu Bogdan Florin – fiul directorului Poliţiei Locale Târgoivşte, fost candidat pentru un fotoliu de deputat.

De aici încolo, lucrările au înaintat în ritm de melc, fără să mai punem la socoteală conflictele apărute între angajaţi şi patron pe seama salariilor neplătite la timp, lipsa materialelor de constructie, statul degeaba etc.

În 2012, conducerea judeţului află că firma italiană este în procedură de insolvenţă. „A înregistrat în România o sucursală în condiţii pe care nu e treaba mea să le stabilesc, dar cu încălcarea legii, pentru că societatea mamă fiind în insolvenţă nu mai putea înfiiţa sucursale care să funcţioneze legal în România. Lucrările erau efectuate de o societate nou înfiinţată, o altă persoană juridică decât cea care a câştigat licitaţia publică”, preciza, la vremea respectivă, Adrian Ţuţuianu.

Pentru restul de lucrări neefectuate, după rezilierea contractului cu italienii, în iulie 2014, a fost semnat un alt contract de execuţie cu firmele SC Paulus SRL, din Ploieşti şi Bautech General Construct cu sediul în Bucureşti. Valoarea contractului a fost de 21,7 milioane de lei.

Pe la Palatul lui Brâncoveanu s-au mai perindat în aceşti ani Liviu Dragnea şi Rovana Plumb, pentru a inspecta stadiul în care se aflau lucrările de reabilitare. Acum, activitatea este ceva mai intensa, dar tot mai sunt probleme, legate de lipsa unui consultant tehnic şi cu privire la diferite construcţii care nu prea sunt în ton cu istoria, cu arhitectura brâncovenească.

Consiliul Judeţean a primit vestea că trebuie să returneze firmei care a pornit proiectul, aceeaşi Intini Angelo SRL, 400.000 de lei, reprezentând poliţa de asigurare a avansului, bani pe care administraţia judeţeană îi recuperase de la asigurator, dar, ulterior, în instanţă, Intini Angelo SRL a justificat cheltuirea banilor şi a câştigat procesul desfăşurat la Bucureşti. Astăzi, consilierii au aprobat ca din visteria Consiliului Judeţean să pornească către asigurător suma de 400.000 de lei, revendicată de CJD, asimilată şi acum pierdută. Preşedintele Ţuţuianu crede că în hotărârea dată au existat ceva ciudăţenii, drept pentru care se va adresa Consiliului Superior al Magistraturii.

View My Stats