DÂMBOVIŢA: Comuna Voineşti scrie istorie! Va inaugura în octombrie un muzeu unic în România. FOTO
Într-o zi superbă de toamnă, am ajuns din nou în satul Gemenea Onceşti, acolo unde, cu stăruinţă şi dragoste de Dumnezeu, autorităţile voineştene repun în drepturi istoria şi credinţa. Avusesem o zi plină de evenimente, aşa că ne-am hotărât să profităm de invitaţia primarului Dănuţ Gabriel Sandu şi să petrecem câteva ore într-un loc cu adevărat extraordinar: biserica din lemn cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor”. O decizie cu adevărat inspirată, pentru că, la Gemenea Onceşti, ne-am încărcat de fiecare dată „bateriile”. Şi atunci când vremea şi vremurile aşternuseră uitarea peste lăcaşul de cult, transformându-l într-o ruină, dar mai ales acum, când lucrările de restaurare începute în iunie 2013 sunt finalizate. Am găsit aici o linişte aparte, aşa că am revenit şi am tot revenit, iar astăzi putem spune fără să greşim că am aşternut pe hârtie istoria…
Muncitorii lucrau de zor pentru a definitiva aleea din stejar care îl va purta pe călător către bisericuţa din lemn transformată, în numai un an şi jumătate, într-o adevărată perlă a ortodoxiei româneşti. În bătaia razelor soarelui blând de toamnă, lăcaşul de cult părea mai frumos ca oricând. Parcă aveam în faţă o pictură extrem de reuşită! Totul, dar absolut totul este într-o armonie perfectă. Ai impresia că şi păsările cerului au un rol bine definit! Involuntar, ne-au revenit în minte imaginile din 2008, cu bisericuţa vandalizată, fără mai mult de jumătate din acoperiş, fără pereţi şi împresurată de bălării… Adevărul este că numai aceia care nu ştiu cât de degradată era această casă a lui Dumnezeu şi numai aceia care nu ştiu să aprecieze trecutul şi lucrul bine făcut ar putea să minimalizeze importanţa acestei investiţii pe care Primăria Voineşti, iată, a dus-o la capăt cu succes.
CITEŞTE ŞI: „Voineştenii repun în drepturi credinţa şi istoria…”
Primarul Dănuţ Gabriel Sandu ne-a mărturisit că, aflându-se zi de zi pe şantierul de la Gemenea Onceşti, a decis să nu se slujească în bisericuţa din lemn, ci să fie transformată într-un muzeu unic în România, un muzeu care va fi inaugurat la începutul lunii octombrie şi care va fi introdus în circuitul turistic naţional şi internaţional. De altfel, proiectul de reabilitare şi restaurare a bisericuţei din lemn a cuprins şi construirea unui punct de informare turistică, plus modernizarea drumurilor de acces. Cu alte cuvinte, există toate elementele necesare dezvoltării turismului cultural-religios.
Ca orice gospodar care gândeşte în perspectivă, edilul de la Voineşti ştie deja ce va face în următorii ani astfel încât comuna să devină un important punct de atracţie. Va accesa fonduri europene nerambursabile pentru a pune în valoare crucea de piatră construită de Mihai Viteazul în satul Gemenea Brătuleşti şi pentru a construi drumuri de legătură între toate locurile de vizitat care există în comună. Dacă adăugăm faptul că în localitate există de un an de zile şi un muzeu al satului, iar Staţiunea de Cercetare Pomicolă ne dezvăluie istoria mărului românesc, putem spune fără să greşim că merită să faci un popas de câteva ceasuri pe aceste meleaguri…