DÂMBOVIŢA: Compania de Apă pregăteşte scumpirile de… sărbători! Tariful va fi ajustat măcar cu rata inflaţiei

Compania de Apă Târgovişte – Dâmboviţa sau RAGC, cum o cunoaşte cetăţeanul plătitor de taxe şi impozite de la bloc, a fost tot timpul la cheremul clasei politice dâmboviţene, indiferent de culoare. De ce? Fiindcă activiştii de partid după ce îşi făceau datoria, cu prisosinţă, trebuiau răsplătiţi cum se cuvine, adică, cu posturi călduţe şi bine plătite. Salarii ca în aparatul birocratic al Companiei de Apă nu prea găseşti prin judeţul Dâmboviţa.
Am auzit de retribuţii între 4.000 şi 6.000 de lei, lunar, pentru funcţii nu tocmai din primele rânduri. Sporuri, ore suplimentare etc. Alt interes, şi mai tare, îl reprezintă proiectele cu finanţare europeană, milioanele de euro care au venit şi care vor mai sosi. Cine câştigă licitaţiile, cui încredinţăm lucrările. Nu mai punem la socoteală şi firmuleţele, având în spate membri de partid, care trăiesc bine ciugulind din palma darnică a Companiei de Apă.

Mircea Constantin – director Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa
Acum, oficialii din fruntea Companiei vor să scumpească apa, să mai pună ceva, aşa, de sărbători. A trecut campania electorală şi alegerile, nu a ieşit cine trebuia, deci trebuie să ne revenim.
Conducerea Companiei de Apă s-a prezentat astăzi în faţa Consiliului Local Târgvoişte cu propunerea de a mai adăuga ceva la preţ, măcar cu rata inflaţiei pe ultimii ani. Aleşii, când au văzut despre ce este vorba au început să zâmbească şugubăţ şi să-şi dea coate. Primarul interimar, Ciprian Prisăcaru a încercat să pledeze pentru companie care, în opinia sa, nu stă tocmai bine din punct de vedere financiar şi s-ar putea să aibă mari probleme dacă se întârzie prea mult cu votul.
Toate astea în condiţile în care, Compania de Apă a obţinut locul întâi la categoria „Întreprinderi mari” luna trecută, la Topul Firmelor din Dâmboviţa, eveniment organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Dâmboviţa. Principalele atuuri luate în consideraţie au fost cifra de afaceri, rata profitului, productivitatea şi eficienta utilizare a resurselor umane.
Ideea cu majorarea nu le-a picat tocmai bine aleşilor, aşa că proiectul de hotărâre a fost amânat pentru următoarea şedinţă ordinară a Consiliului Local, pentru că acum nu s-a regăsit în mapa aleşilor raportul comisiei de specialitate. S-a abţinut de la vot doar primarul interimar Ciprian Prisăcaru.
„Am pledat împotriva majorării preţului apei. dacă nu se amâna, proiectul ar fi picat şia tunci se dizova Consiliul de Administraţie. Am tras un semnal de alarmă. Nici eu nu vreau ca apa să fie mai scumpă. M-am abţinut, fiindcă nu-mi place ce se întâmplă acolo. Aş vrea să monitorizăm mai atent situaţia. Dacă lucrurile vor merge tot aşa, într-un an de zile, punem cruce Companiei de Apă”, ne-a declarat Ciprian Prisăcaru.
După consumarea zadarnică a acestui punct de pe ordinea de zi, directorul general al Companiei de Apă – Mircea Constantin a părăsit sala de şedinţă. A mai rămas, cuminte, preşedintele Consiliului de Administraţie – Adrian Simion care, destul de calm, a spus că majorarea preţului la apă este prevăzută să se efectueze până în 2015.
„În 2014 nu a fost făcută de domnul Staicu, nu ştiu. Dânsul mi-a spus că a fost rugat de consilierii locali şi că s-a jurat în faţa primarului şi a aleşilor că nu va mări tariful. Decizia finală o va da ADI, ei sunt cei care pot să facă acest lucru. Evoluţia tarifară, majorarea cu cota inflaţiei, este prevăzută şi în contractul cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară”, a declarat Adrian Simion.

Adrian Simion – preşedinte CA al Companiei de Apă Târgovişte Dâmboviţa
Concluzia, 2014 a fost an electoral şi nu dădea bine la popor o majorare de preţ la apa noastră cea de toate zilele.
Având în vedere că ADI Gunoi a majorat astăzi cu 2 lei taxa de habitat, mai mult ca sigur primarii, fiindcă tot ei formează şi ADI Apă, vor vota şi pentru majorarea preţului la apă.