Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 19, 2024
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: Campus preuniversitar după model occidental, la Liceul Tehnologic din Voineşti. GALERIE FOTO!

DÂMBOVIŢA: Campus preuniversitar după model occidental, la Liceul Tehnologic din Voineşti. GALERIE FOTO! 

După şapte ani de zile în care elevii şi cadrele didactice de la Liceul Tehnologic Voineşti şi-au desfăşurat activitatea instructiv-educativă în condiţii inumane, după cum s-a exprimat primarul comunei, Dănuţ Gabriel Sandu, iată că, din această toamnă, se vor putea bucura de o unitate de învăţământ de nota 10 şi de un campus preuniversitar cum nu exsită în judeţul Dâmboviţa. Cu alte cuvinte, calvarul a luat sfârşit, lăsând locul liber civilizaţiei occidentale. Totul a fost posibil prin accesarea fondurilor europene nerambursabile, la care s-au adăugat sumele de bani alocate din bugetul propriu al localităţii şi cele repartizate de către Guvernul României.

Astăzi, 8 iulie 2014, administraţia locală, în calitate de beneficiar, a organizat, la final de proiect, un seminar de prezentare a lucrărilor de extindere, reabilitare şi modernizare executate în cadrul Liceului Tehnologic Voineşti. Întâlnirea a început cu o vizită în şcoală. Invitaţii au putut astfel să vadă cum au fost amenajate garsonierele ce vor fi puse la dispoziţia elevilor, dar şi cantina şi sala de sport.

voinesti 11

Proiectul „Modernizarea, dotarea spaţiilor de cazare şi construirea unei săli de sport în campusul pentru învăţământul profesional şi tehnic preuniversitar pentru zona de nord-vest a judeţului Dâmboviţa, în comuna Voineşti”, în valoare de 5.346.527 lei, a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013.

„Am început să scriem acest proiect în anul 2009 şi l-am depus la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia în 2010. În prima fază, proiectul a fost declarat eligibil, dar fără finanţare. După şase luni însă, am obţinut finanţare din economiile rezultate pe celelalte proiecte de la nivel de regiune. Procedura de adjudecare a durat un an şi trei luni, din cauza contestaţiilor, astfel că ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat în vara anului 2012”, a rememorat primarul Dănuţ Gabriel Sandu etapele derulării proiectului care, iată, a ajuns acum la final.

voinesti 7

Practic, s-au modernizat şi dotat spaţiile de cazare, laboratoarele, cele două săli de curs şi biblioteca de la parterul internatului. De asemenea, elevii vor avea la dispoziţie o cantină după modelul restaurantelor, capacitatea fiind de 80 d elocuri de servit masa. O altă componentă a proiectului a vizat construirea unei săli de sport. Trebuie să spunem că este o sală de sport dotată de la A la Z, cu grupuri sanitare, duşuri, vestiare, spaţii pentru echipamente şi cabinet pentru profesorul de specialitate.

„Este o sală de sport cu circuit închis. Va fi destinată exclusiv elevilor care învaţă la Liceul Tehnologic Voineşti. Nu va putea fi închiriată. Avem însă depus la Compania Naţională de Investiţii un proiect pentru o altă sală de sport, care să fie pusă la dispoziţia tuturor voineştenilor”, a precizat primarul Dănuţ Gabriel Sandu.

Edilul de la Voineşti, bun să le fie profesor primarilor

La seminarul organizat astăzi la Primăria Voineşti, au participat zeci de profesori, elevi şi cetăţeni interesaţi să afle cum se modernizează infrastructura şcolară din localitate. Alături de edili şi de echipa de implementare a acestui proiect de succes au fost, de asemenea, deputatul PSD Radu Popa şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Ioan Marinescu.

„Mi se confirmă astăzi faptul că nu am greşit, în urmă cu 3-4 ani, când am spus că edilul de la Voineşti poate deveni profesor pentru primari. Este un om de la care au ce învăţa, iar localităţile din judeţ ar fi, de aici încolo, mai bine gospodărite. O să-i propun preşedintelui Consiliului Judeţean – Adrian Ţuţuianu să organizeze la Voineşti schimburi de experienţă pentru alţi primari. Aveţi aici un om cu adevărat gospodar, un primar pe cinste”, a spus Ioan Marinescu, mulţumit de ceea ce a văzut la Liceul Tehnologic Voineşti.

voinesti 2

În aceeaşi notă a fost şi discursul deputatului Radu Popa, care i-a îndemnat pe localnici să creadă întodeauna în primarul Dănuţ Gabriel Sandu, fiindcă este un om care sfinţeşte locul.

„Liceul de la Voineşti va fi probabil cel mai frumos din judeţul Dâmboviţa. Acum doi ani, când am văzut prima dată proiectul, nu am crezut că acesta va ajunge la final atât de repede. Este foarte important ca societatea românescă să beneficieze de oameni pregătiţi”, a declarat Radu Popa.

Profesorul Ion Constantinescu – directorul Liceului Tehnologic Voineşti le-a mărturisit celor prezenţi că, din această toamnă, instituţia de învăţământ pe care o conduce are toate atuurile pentru a atrage cât mai mulţi elevi: spaţii de învăţământ accesibile şi bine dotate; rezultate în creştere la bacalaureat; performanţe obţinute pe plan european şi un plan de şcolarizare care cuprinde calificări viabile. În acest sens, s-au efectuat deja demersurile necesare către Ministerul Educaţiei în vederea adăugării unor profile noi, căutate pe piaţa muncii şi deficitare în acest moment, când vine vorba de pregătire, precum silvicultura. În judeţul Dâmboviţa nu mai există astfel de clase, ceea ce ar însemna foarte mult pentru Voineşti, dacă s-ar obţine aprobarea pentru includerea în programa şcolară de la Liceul Tehnologic.

voinesti 3

Investiţiile s-au derulat cu sprijinul consilierilor locali

Am remarcat astăzi la Voineşti că se lucrează cu toate motoarele turate şi pentru definitivarea lucrărilor de reabilitare, extindere şi modernizare a clădirii principale a Liceului Tehnologic. Şantierul a fost deschis în 2007, închis în 2009, abandonat pentru mai mulţi ani şi redeschis, cu mare greutate în anul 2013.

„Ordinul de începere a lucrărilor l-am semnat în decembrie 2013, după ce am reziliat contractul cu firma care câştigase licitaţia în anul 2007 şi am organizat o nouă procedură de achiziţie publică. În contractul cu noul constructor, am avut o clauză de a ne preda la cheie etajele I şi II în luna februarie 2014, pentru a putea să mutăm elevii din internat şi astfel să ne încadrăm în termen cu lucrările la campusul preuniversitar. Cerinţele ne-au fost acceptate, cu condiţia să plătim o factură de 3 miliarde de lei vechi. Am suportat aceşti bani din bugetul local. Le mulţumesc consilierilor pentru înţelegere. La Voineşti, din 2008 încoace, se lucrează numai în folosul cetăţenilor şi în folosul unităţilor subordonate Consiliului Local: unităţi de învăţământ, cămine culturale, biserici. De şase ani, în Consiliul Local Voineşti nu a existat niciodată vot politic. Pentru mine şi pentru consilierii locali, unităţile şcolare au constituit prioritatea principală”, a spus primarul Dănuţ Gabriel Sandu.

voinesti 8

Clădirea Liceului Tehnologic Voineşti se definitivează, ca şi proiectul de modernizare şi dotare a campusului preuniversitar, cu fonduri din economiile realizate la nivelul Regiunii Sud Muntenia.

„Fondurile europene au însemnat pentru localitatea noastră gura de oxigen de care aveam nevoie. Pe 16 martie 2014, am intrat pe Programul Operaţional regional pentru restul de lucrări de executat, în valaore de 960.000 de lei (9,6 miliarde deli vechi). Cei 300.000 de lei plătiţi în luna februarie constructorului nu reprezintă o cheltuială eligibilă, adică nu-i vom recupera de la Uniunea Europeană. Aşadar, aşteptăm o rectificare bugetară pentru această sumă, pe care apoi să o folosim pentru a continua celelalte proiecte începute în comună. Liceul va fi gata la începutul anului şcolar 2014/2015. A fost nu numai o ambiţie a mea, a fost o ambiţie a multora ca la Voineşti să avem unul dintre cele mai moderne licee din judeţul Dâmboviţa”, a declarat Dănuţ Gabriel Sandu.

voinesti 9

Comunităţile locale suferă din cauza politicului

Primarul de la Voineşti şi-a arătat nemulţumirea cu privire la faptul că, în România, comunităţile locale suferă din cauza politicului. Dănuţ Gabriel Sandu a dat exemplul comunei Voineşti. În 2008, la preluarea mandatului de primar, a preluat de la predecesorul său, în stadiu de execuţie, două proiecte: Liceul Tehnologic şi Şcoala Generală Voineşti. Pe niciunul nu a putut să-l finalizeze în perioada guvernării PDL, fiindcă nu a primit finaţare, fiind primar PSD. De altfel, lucrările de reabilitare şi modrnizare de la Şcoala Voineşti sunt şi acum neterminate.

„Cu regret spun că şcoala de centru este singura unitate de învăţământ din comună unde am şi acum toalete în curte. Am început demersurile pentru a putea definitiva investiţia cu fonduri de la bugetul local. O să avem nevoie de 300.000 de lei. Dacă ne va ajuta şi Consiliul Judeţean, eu spun că anul viitor vom duce la bun sfârşit şi acest proiect. N-am înţeles niciodată de ce o comunitate trebuie să sufere din cauza politicului”, a concluzionat Dănuţ Gabriel Sandu.

Ambiţios cum îl ştim, primarul de la Voineşti va reuşi cu siguranţă să finalizeze lucrările început la Şcoala Generală Voineşti, mai ales că, aşa cum spunea, beneficiază şi de sprijinul consilierilor locali, indiferent de culoarea politică. Sunt oameni care au înţeles că mai presus de orice trebuie să fie pus interesul celor care i-au trimit să-i reprezinte în forul legislativ local, iar aceşti oameni îşi doresc, între altele, condiţii de studiu civilizate pentru copiii lor.

voinesti 12 voinesti 14 voinesti 6 voinesti 5 voinesti 4 voinesti 1 voinesti 13

View My Stats