DÂMBOVIŢA: CA al Companiei de Apă nu se mai revocă acum, a fost reîntregit

Cei 70 de primari care alcătuiesc Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă Dâmboviţa au aprobat astăzi iniţierea demersurilor necesare în vederea suspendării şi anulării Hotărârii Consiliului Local Târgovişte nr. 63/28.03.2014, prin care s-a decis revocarea Consiliului de Administraţie al Companiei de Apă.
Totodată, edilii au desemnat trei persoane care să ia locul membrilor CA al Companiei de Apă care au demisionat ca urmare a scandalului de la Aninoasa, localitate unde s-a livrat la robinet apă infestată cu dejecţii. Prin vot unanim, au fost nominalizati: Daniela Popa, Valentin Goicea şi Cătălin Chiru Cristea. Cei trei urmează să fie validaţi, după cum este procedura, de către Consiliul Local Târgovişte. Era necesară întregirea Consiliului de Administraţie pentru ca furnizorul de apă să-şi poată continua activitatea de investiţii. În momentul de faţă, erau puse în pericol proiectele cu fonduri europene.
„Aici nu este vorba de politică, ci de respectarea legii şi de a asigura continuarea activităţii Companiei de Apă, care nu este un teritoriu al numănui unde să intre cine vrea, când vrea. Compania de Apă nu este nici a domnului Sgarbură, nici a domnului Quintus Niculescu şi nici a domnului Tudor, care au mers în şedinţa Consiliului Local din 28 martie cu CV-urile pregătite să preia funcţii de director. La Compania de Apă este nevoie de profesionişti, iar capul acestora nu a produs nici măcar mătreaţă. Cer Consiliului de Administraţie să-şi facă treaba. Nu avem dreptul să blocăm Compania de Apă pentru că vor unii să promoveze grupuri de interese”, a declarat Adrian Ţuţuianu.
Motive pentru revocarea Hotărârii Consiliului Local Târgovişte
Înainte de votul privind iniţierea procedurii de revocare a HCL 63/28.03.2014, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi, până astăzi, preşedinte al ADI Apă, Adrian Ţuţuianu, a prezentat motivele pentru care hotărârea Consiliului Local Târgovişte este anulabilă. Nu trebuia să fie adoptată într-o şedinţă convocată de îndată. Apoi, potrivit legii, numirea și revocarea membrilor Consiliului de Administrație este de competența exclusivă a Adunării Generale Ordinare, nicidecum extraordinată, aşa cum a convocat Consiliul Local pentru 29 aprilie 2014. Al treilea motiv se referă la modalitatea de vot, care ar fi trebuit să fie secretă, nu vot deschis. Ultimul motiv şi poate cel mai important dintre toate, conform statutului Companiei de Apă, revocarea membrilor Consiliului de Administrație poate fi propusă exclusiv de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apa Dâmbovița.
Fostul director al UPET va conduce Compania de Apă
Un alt vot important s-a dat pentru fotoliul de director general al Companiei de Apă, ocupat după demisia lui Dorin Staicu de către Ninel Cimpoacă. La propunerea lui Adrian Ţuţuianu, Adunarea Generală a ADI Apă Dâmboviţa a mandatat Consiliul de Administraţie al Companiei de Apă, acum reîntregit, să-l numească în această funcţie pe Mircea Constantin, fost director general la UPET Târgovişte şi fost secretar de stat în Ministerul Economiei.
Toate aceste decizii votate astăzi în unanimitate de către primari nu presupun că se stopează revocarea Consiliului de Administraţie al Companiei de Apă. Procedura va fi dusă la capăt, însă urmând litera legii, nu la presiunea mediatică.
De asemenea, cel mai probabil în această toamnă, se va schimba structura acţionariatului Companiei de Apă, astfel încât fiecare comună din judeţ care face parte din ADI Apă să aibă un cuvânt de spus, în funcţie de numărul de consumatori din localitate.
„Dincolo de gargara politicianistă făcută de unii și de alții, există o realitatea foarte crudă: Compania de Apă are de gestionat problemele alimentării cu apă în tot județul și are de ținut la muncă peste 500 de salariați. Am rugămintea la cei din conducere să fiți fermi în ceea ce decideți acolo. Nu trebuie să vă lăsați intimidați de nimeni. Nici eu nu mă las intimidat de nimeni în subiectul ăsta, pentru că nu ne jucăm. Nu e o chestiune de interes personal. Faceți-vă treaba, conform legii, zi de zi”, a concluzionat Adrian Ţuţuianu.