Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, mai 22, 2024
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: 13 proiecte de dezvoltare pentru localităţile din sudul judeţului, prin GAL Titu

DÂMBOVIŢA: 13 proiecte de dezvoltare pentru localităţile din sudul judeţului, prin GAL Titu 

În urmă cu un an, Grupul de Acţiune Locală (GAL) Titu era la un pas de desfiinţare. Membrii fondatori nu reuşeau să se înţeleagă, iar fondurile europene nerambursabile nu puteau fi accesate. Acum însă, după modificări succesive a strategiei de lucru, cele 2,5 milioane de euro alocate acestui GAL contribuie la dezvoltarea infrastructurii din şapte unităţi administrativ-teritoriale din sudul judeţului, plus sectorul privat.

„GAL Titu este compus din şase comune – Poiana, Potlogi, Odobeşti, Costeştii din Vale, Corbii Mari şi Braniştea, plus oraşul Titu. Sunt indicatori care ne situează, după noile reguli, sub nivelul mediu al GAL-urilor. Prin urmare, suntem în plin program să construim un Grup de Acţiune Locală cu peste 70.000 de locuitori, ca să nu suferim niciodată efectele unei eventuale reorganizări”, a precizat Ion Nicolae – preşedinte GAL Titu.

Cât priveşte stadiul de implementare a celor 13 proiecte din sectorul public, procedura este în curs, ceea ce înseamnă că lucrările vor demara efectiv până la finalul acestei veri, dacă nu vor apărea contestaţii la licitaţii.

„Până în prezent avem lansate cinci sesiuni de proiecte. Am avut totodată mai multe modificări de strategie. Am eliminat unele măsuri şi am introdus altele noi, care corespund mai bine cu ceea ce aveam noi nevoie. Am finanţat şase proiecte care vizează modernizarea infrastructurii rutiere, trei proiecte pentru modernizarea spaţiilor publice şi de joacă, două pentru dotarea cu utilaje şi două pe Măsura 125, care vizează drumurile de exploatare agricolă. Mai avem fonduri necheltuite pe Măsura 121 – modernizarea exploataţiilor agricole, pe care urmează să le realocăm”, a precizat Alexandru Ţachianu – directorul GAL Titu.

GAL titu 3

Prin fondurile europene alocate prin intermediul GAL Titu, se vor moderniza drumuri săteşti în Româneşti, Poiana, Odobeşti, Dâmbovicioara, Corbii Mari şi Costeştii din Vale. De asemenea, în Titu şi Poiana vor fi asfaltate drumuri agricole, iar la Odobeşti şi Corbii Mari vor fi înfiinţate parcuri. În Costeştii din Vale se va construi un loc de joacă pentru copii, iar Primăriile Potlogi şi Braniştea îşi vor achiziţiona câte un buldoexcavator.

„La început credeam că GAL-ul este o glumă, dar s-a dovedit că a fost o glumă bună, fiindcă ne ajută să dezvoltăm obiective de interes pentru cetăţeni. Dar, ca să ajungem la stadiul ăsta, ne-am bazat pe ajutorul unor oameni: Ion Nicolae, care face muncă patriotică la GAL, şi directorii Dorina Comşa şi Claudiu Popescu de la APDRP. Noi am fost novice în accesarea acestor fonduri, dar ne-am bucurat de o bună consultanţă”, a punctat Nicolae Alecu – primarul comunei Odobeşti.

Având în vedere că, de-a lungul timpului, au fost foarte multe declaraţii acuzatoare la adresa edililor care au ales să înfiinţeze parcuri şi baze sportive la sate, spunând că nu este nevoie de aşa ceva în mediul rural, primarii de la Odobeşti şi Corbii Mari le-au cerut politicienilor care se grăbesc cu astfel de afirmaţii să-şi revizuiască atitudinea, fiindcă la mijloc nu este un moft al celor aleşi vremelnic în fruntea obştei. Şi locuitorii de la sate îşi doresc terenuri şi săli de sport, să nu mai joace fotbal pe maidane. Îşi doresc parcuri unde să se plimbe civilizat, nu doar pe mirişti şi prin păduri. Îşi doresc multe alte utilităţi care există în mediul urban, cum ar fi piscine şi bazine de înot.

GAL Titu 1

În cadrul sesiunii de prezentare a proiectelor care se implementează prin GAL Titu, organizată la Primăria Titu, rând pe rând, primarii au explicat procedura urmată, au vorbit despre problemele întâmpinate şi au venit cu propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii Grupului de Acţiune Locală. Totul pentru ca fiecare să înveţe din experienţa celuilalt. Se pare că cel mai greu a fost să-i convingă pe întreprinzătorii din mediul privat cu privire la utilitatea GAL-urilor, însă, până la urmă, s-a depăşit perioada critică, iar acum lucrurile merg bine, ceea ce dă speranţe că, în etapa a doua de funcţionare, GAL Titu va reuşi să absoarbă şi mai multe fonduri europene.

„Sunt încântat de faptul că, dacă în urmă cu un an eraţi sub incertitudinea funcţionării, iată acum GAL Titu a ajuns să funcţioneze foarte bine. Asta datorită dumneavoastră si dirijorului dumneavoastră, dl. Ion Nicolae, care mă sună şi de 10 ori pe zi, dacă este nevoie. Să ştiţi că, la nivel judeţului Dâmboviţa, avem 12 GAL-uri. Suntem printre judeţele cu cele ami multe GAL-uri la nivel naţional. Mai este unul cu 17 GAL-uri. Sunt 240 de proiecte la nivelul GAL-urilor din judeţ. Nu este uşor să administrăm aceste proiecte cu acelaşi număr de oameni, dacă nu chiar mai puţini având în vedere că unii au ieşit la pensie. Aceste proieicte trebuie evaluate, iar noi nu avem control asupra timpului când dumneavoastră veniţi cu proiecte. Vin foarte multe în timp scurt. Pe viitor, aceste GAL-uri vor lua locul Oficiilor Judeţene APDRP, vor fi ca nişte mici Agenţii de Plăţi. Va trebui să vă măriţi aria de cuprindere, să aveţi mai multe localităţi şi populaţie mai mare”, a concluzionat Claudiu Popescu – director executiv adjunct la Oficul Judeţean APDRP Dâmboviţa.

Primul proiect care se va finaliza, cu fonduri obţinute prin intermediul GAL Titu, va fi se pare cel implementat chiar de administraţia din oraşul Titu, respectiv modernizarea drumurilor de exploatare agricolă în satul Hagioaica. Conform declaraţiei primarului Traian Niculae, lucrările vor începe cel mai probail la 1 iulie şi vor fi definitivate în luna august.

View My Stats