COPACUL MINUNE! Paulownia te ajută să te îmbogăţeşti, cu investiţie minimă

De câţiva ani în România a apărut un copac minune. Şi-a câştigat numele datorită proprietăţii de a creşte repede, se regenerează uşor şi aduce un profit consistent fără un efort prea mare. I se mai spune şi copacul prinţesei în onoarea prinţesei Anna Pavlovna, soţia prinţului William al Olandei. Paulownia creşte foarte repede, ajungând la maturitate (aproximativ 20 de metri) în doar trei ani. Este considerat copacul viitorului.
Aceasta deoarece lemnul are o valoare comercială mare iar arborii din această specie cresc de trei ori mai repede decât cei din alte specii. Cu o investiţie iniţială de 1.500-3.500 de euro, proprietarul unui hectar de teren poate obţine, în 8-10 ani, de pe urma valorificării lemnului, circa 30-48.000 de euro, în funcţie de zona în care se află plantaţia.
Paulownia este şi o plantă ornamentală, pentru parcuri, grădini. Este una dintre plantele care absoarbe noxele şi produce mult oxigen, datorită frunzelor mari, dar are şi nişte flori frumoase. Crengile se folosesc ca biomasă, iar frunzele pentru furajarea animalelor pentru că au un conţinut de 20% proteine, ca şi lucerna. Din florile care înfloresc primăvara se poate obţine o miere de calitate, asemănătoare cu cea de salcâm. Mierea de Paulownia are un gust remarcabil, este aromată, de culoare deschisă şi se poate compara doar cu mierea de salcâm având aceeaşi calitate. Mierea de Paulownia mai este folosită ca şi medicament, ajută la tratarea bronşitei şi alte boli respiratorii şi de asemenea mai este folositoare şi la îmbunătăţirea digestiei.
Copacii din specia Paulownia au început să fie plantaţi în România în urmă cu doar câţiva ani, astfel că aceste culturi nu au ajuns încă la vârsta optimă pentru ca lemnul să fie recoltat. De aceea, nu se poate face încă o analiză a profitabilităţii plantaţiilor cu Paulownia în România.
Sursa: zf.ro