Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 19, 2024
Sunteți Aici Home » DEZVĂLUIRI » CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII SE TRANSFORMĂ ÎN POLIŢIA PRESEI? „Jurnaliştii au depăşit limitele admisibile ale libertăţii de exprimare”, concluzionează CSM, ca să-şi apere şefa

CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII SE TRANSFORMĂ ÎN POLIŢIA PRESEI? „Jurnaliştii au depăşit limitele admisibile ale libertăţii de exprimare”, concluzionează CSM, ca să-şi apere şefa 

Asa cum era de asteptat Plenul CSM a constat ca presedinta Consiliului, procuroarea Oana Schmidt-Haineala (foto), a avut de suferit ca urmare a informatiilor aparute in presa referitoare la nedreptatea care s-a facut in cazul tanarului Nicolae Tigaret care, in urma unui rechizitoriu aprobat de sefa CSM, a fost condamnat la 13 luni de inchisoare pentru o fapta pe care nu a comis-o.

Mai mult, CSM a constatat, in baza verificarilor efectuate de inspectorii judiciari, ca pozitiile unor jurnalisti fata de procuroarea Oana Schmidt-Haineala si de implicarea sa in cazul „Nicolae Tigaret” au depasit limitele admisibile ale libertatii de exprimare, conducand la inducerea, in mod indirect, a unei idei de functionare anormala si incorecta a sistemului judiciar.

Astfel, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis in sedinta din data de 21 martie 2013 cererea de aparare a reputatiei profesionale formulata de presedinta CSM, procuroarea Oana Schmidt-Haineala, fata de „comentariile denigratoare cu privire la pregatirea sa profesionala din cadrul emisiunii Sinteza Zilei difuzate de postul Antena 3 la data de 6.01.2013”, in care a fost prezentat cazul lui Nicolae Tigaret, studentul ajuns dupa gratii, unde a stat 13 luni, desi era nevinovat, in baza unui rechizitoriu intocmit de procurororul Pavel Vasile de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau, si confirmat de Oana Schmidt-Haineala, care la acea vreme era prim-procurorul institutiei.

Inspectorii judiciari au constatat ca trimiterea in judecata si achitarea lui Tigaret nu ii pot fi imputate procurorului

Potrivit comunicatului de presa din data de 22 martie 2013 al Consiliului Superior al Magistraturii, in urma verificarilor efectuate, s-a constatat cu privire la dosarul penal nr. 40/P/2004, instrumentat de Pavel Vasile de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau, in care Nicolae Tigaret, student la Arte, a fost acuzat de savarsirea infractiunii de omor, ca trimiterea in judecata sau solutia de achitare date in cazul tanarului nu i se pot imputa procurorului.

„In urma analizarii solutiei de achitare, prin referatul nr. 5982/1454/III/4/2010 din 5 mai 2010 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia judiciara, s-a concluzionat ca atat trimiterea in judecata, cat si solutia de achitare a inculpatului, nu sunt imputabile procurorului”.

CSM: „Prin afirmatiile facute in cadrul dezbaterilor, jurnalistii au depasit limitele admisibile ale libertatii de exprimare”

In acelasi comunicat al CSM se arata ca in dezbaterile din cadrul emisiunii Sinteza Zilei de la Antena 3 din data de 6 ianuarie 2013 au fost depasite limitele admisibile ale libertatii de exprimare, Plenul CSM precizand si ca procuroroarea Haineala, in calitate de prim-procuror nu avea posibilitatea de a interveni in dispozitiile emise de procurorul Pavel Vasile.

„In calitate de prim-procuror al P.T Bacau, Oana Andrea Schmidt-Haineala a verificat legalitatea si temeinicia rechizitoriului si a actelor de cercetare penala intocmite de procurorul de caz. Principiul independentei procurorului limiteaza dreptul procurorului ierarhic superior de a interveni in dispozitiile si actele emise de procurorul de caz pe parcursul urmaririi penale. Prin afirmatiile facute in cadrul dezbaterilor, jurnalistii au depasit limitele admisibile ale libertatii de exprimare, asa cum sunt protejate de dispozitiile art. 10 din Conventia Europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

Sursa: Lumea Justiţiei

View My Stats