Știri, Muntenia-Sud, România|marți, ianuarie 21, 2025
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » CONCURS: Tineri voluntari în Munţii Bucegi! Ecologizare, refacere marcaje şi distracţie!

CONCURS: Tineri voluntari în Munţii Bucegi! Ecologizare, refacere marcaje şi distracţie! 

28 de tineri cu vârste între 14 şi 35 de ani, elevi sau membri într-o organizaţie neguvernamentală din judeţul Dâmboviţa, vor susţine, în perioada 13-15 octombrie 2017, în zona Padina din Bucegi, activităţile practice ale concursului tematic organizat de Asociaţia Chindia Jurasic Park, în parteneriat cu Asociaţia Ecologică Floare de Colţ şi Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” – Centrul Local „Naparis” Pucioasa. Proiectul „Tineri voluntari în Munţii Bucegi” este finanţat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dâmboviţa.

Cele şapte echipe, formate din două fete şi doi băieţi, se vor întrece în următoarele probe: drumeţie montană cu inventarierea marcajelor de pe traseelor parcurse, remarcare de trasee montane, ecologizare de trasee montane, căţărare la stâncă şi la panou artificial, coborâre în rapel şi tiroliană.

În ultima săptămână din luna septembrie, cu ocazia „Zilei Internaţionale a Munţilor Carpaţi”, care se sărbătoreşte pe 26 septembrie, „dinozaurii” dâmboviţeni au invitat în Bucegi montaniarzi din judeţele Neamţ şi Bacău, cărora le-au prezentat frumuseţile din zona superioară a văii Ialomiţei. În data de 25 septembrie a fost parcurs „platoul” Bucegilor, de la Piatra Arsă la vârful Omu (cu coborâre pe valea Obârșiei), iar pe 26 septembrie a fost străbătută mirifica vale a Horoabei, tura încheindu-se cu vizitarea Peșterii Ialomiței.

Munții Carpați reprezintă un lanț muntos, aparținând marelui sistem muntos central al Europei. Carpații, cuprinși între Bazinul Vienei (care-l separă de lanțul alpin) și culoarul Timocului (care îl separă de Stara Planina, în Peninsula Balcanică) formează un arc cu o lungime de 1.500 km și lățimea maximă de 130 km. Munții se întind pe teritoriul a opt state: Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Ucraina, România și Serbia, țara noastră deținând aproximativ 40% din lanțul carpatic.

Cel mai înalt vârf al întregului lanț Carpatic este vârful Gerlachovský, 2.655 m, în Slovacia – Munții Tatra. În Polonia, cel mai înalt vârf este vârful Rysy (2.499 m), în Ungaria, cea mai înaltă cotă se înregistrează în vârful Kékes, de 1.014 m, în Ucraina cel mai înalt este Vârful Hovârla (2.061 m), iar în România este vârful Moldoveanu de 2.544 m, situat în Munții Făgăraș din Carpații Meridionali.

View My Stats