Știri, Muntenia-Sud, România|marți, iulie 23, 2024
Sunteți Aici Home » SOCIAL » CEVA ECONOMISEŞTI, CEVA PIERZI! Măsurile de austeritate impuse de Guvern au redus natalitatea în România

CEVA ECONOMISEŞTI, CEVA PIERZI! Măsurile de austeritate impuse de Guvern au redus natalitatea în România 

Femeile insărcinate sunt mai susceptibile să sufere un avort spontan, ca urmare a reducerilor de cheltuieli din 2010 ale Guvernului din România, susțin cercetătorii marilor universități suedeze Gothemberg și Uppsala.

Consecința măsurilor de austeritate, care au condus la scăderea veniturilor, crește probabilitatea de stres, inducând avortul spontan, susțin cercetatorii care vor fi prezenți peste o săptămână la Conferința Royal Economic Society, din Stockholm. Autorii raportului „Ceva economisești, ceva pierzi: consecințele biologice ale unor tăieri salariale neașteptate” au cerut factorilor de decizie să „ia în considerare faptul că schimbările politice neașteptate pot acționa ca factori de stres, cu consecințe suficient de grave, neașteptate sau nedorite”.

Economiștii Simona Bejenariu, de la Universitatea din Gothemberg, Andreea Mitruț, de la Universitatea Uppsala, și Centrul pentru Studiul Muncii din Uppsala, au analizat impactul măsurilor de austeritate din România. Reformele anunțate în luna mai 2010 au inclus o reducere a salariilor cu 25% pentru toți angajații din sectorul public, precum și reducerea indemnizației de îngrijire a copilului.

Autorii raportului au analizat toate nașterile înregistrate în România pe o perioadă de trei ani. Studiul a comparat rezultatele nașterilor la momentul anunțului privind reducerile salariale, cu cele din perioada similară a anului 2009.

Acesta a constatat o scadere cu 4,5% a nașterilor de băieți față de vremurile normale, dar cei care au supraviețuit au fost mai sănătoși. Cercetătoarele de origine română susțin ca aceste constatări sugerează un proces de „selecție indusă în uter” care provoacă „un șoc semnificativ în gestație, selectându-se mai puțini fetuși de sex masculin”.
Potrivit cercetărilor anterioare, fetușii de sex masculin au mai puține șanse să supraviețuiască traumatismelor decât fetușii de sex feminin.

Studiul recent lansat a relevant, de asemenea, faptul că după 2010, numărul copiilor născuți cu o greutate mai mică este în scădere cu 17%.

CITEŞTE MAI MULTE AICI!

View My Stats