CÂMPULUNG: „Preoţii colonelului Arsenescu”, comemoraţi la Colegiul „Dinicu Golescu”
Conferinţele comemorative dedicate rezistenţei armate anticomuniste fondată şi condusă de col. Gheorghe Arsenescu au continuat săptămâna aceasta la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, din dorinţa de a le da liceenilor posibilitatea să cunoască istoria contemporană şi personalităţile locale marcante. Prelegerile au fost susţinute de preotul Marian Diniţoiu (parohul Bisericii Flămânda) – preşedintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din Muscel şi publicistul Radu Petrescu-Muscel, secretarul general al Asociației Urmașilor Persecutaților Regimului Comunist din Româna și președinte al Centrului de Cercetări Istorice „Preotul Gheorghe I. Cotenescu”.
Părintele Dinițoiu a prezentat, pe scurt, contextul social și politic, cu accent pe continuitatea dintre primul nucleu de rezistență înființat și condus de lt. col. câmpulungean Arsenescu, anihilat parțial de Securitate în martie 1949 prin arestarea majorității membrilor și susținătorilor, și a doua organizație, înființată în aprilie 1949, la Nucșoara, tot de Arsenescu, împreună cu localnicii conduși de frații Toma și Petre Arnăuțoiu. Printre cei care s-au opus regimului tiranic s-au numărat și preoți, încadrați în marea familie a celor 2.000 de preoți ortodocși care, alături de reprezentanți ai altor culte religioase, au avut de pătimit în închisorile comuniste.
Publicistul Radu Petrescu-Muscel a arătat semnificația ciclului de conferințe comemorative dedicate Rezistenței Armate Anticomuniste muscelene, fondată și condusă de Gheorghe Arsenescu, ofițer deblocat (epurat) din Armata Regală, în anul în care se împlinesc 110 ani de la naștere, respectiv 55 ani de la condamnarea la moarte și executarea sa, la Jilava, în 1962, cu 2 zile înainte să împlinească 55 de ani. A lăsat în urma sa doi copii, un băiat și o fată, al căror drum în viață nu a fost deloc ușor. Conferințele precedente (mai, respectiv iunie 2017) le-a dedicat celor patru persoane executate (din care 3 militari de carieră) și celor 14 femei întemnițate, din Câmpulung și din zona de Nord a orașului.
În a doua parte a întâlnirii, radu Petrescu-Muscel a prezentat biografiile și fișele matricole penale, dublate de fotografii, arhivele Securității, găsite la CNSAS, ale celor trei clerici musceleni, membri și susținători ai colonelului Arsenescu și ai oamenilor acestuia: Pimen Bărbieru, starețul schitului Cetățuia-Negru Vodă, unde membrii fondatori au depus jurământul de credință față de Țară, Rege și Popor (condamnat în 1950 la 25 ani muncă silnică și eliberat în 1964), alături de preoții de mir Iosif Mușatescu din Suslănești și Gheorghe Cotenescu din Stoenești, ambii condamnați în mai 1950 la 1 an cu suspendare prin luarea în considerație a arestului preventiv de 14 luni, timp în care au fost supuși, la Jilava și Pitești, la torturi fizice și psihice greu de imaginat. Vina lor? Sprijinul mai mult spiritual pe care l-au oferit colonelului Arsenescu, dar și faptul că împărtășeau cu toții alte valori decât cele ale ateismului și „reformelor” de tip comunist, bazate pe lupta de clasă.
Vorbitorul a punctat faptul că administrația publică locală , nici după 5 ani de demersuri oficiale ale unor organizații nonguvernamentale și persoane fizice, nu a montat din nou plăcuțele de semnalizare a străzii Haiducii Muscelului, ignorând cu obstinație și încercările de reintroducere în memoria colectivă a propunerilor de ridicare în localitate a unui Monument al Rezistenței câmpulungene (în completarea crucii de piatră de lângă Mateiașul Primului Război Mondial, dedicată Rezistenței de la Nucșoara), acordarea Cetățeniei de Onoare Post-Mortem și redenumirea unei străzi în Câmpulung, orașul în care colonelul Gheorghe Arsenescu s-a născut, a învățat, și-a format o familie, a trăit și a muncit, locul de unde a plecat pe Frontul de Est ca să-și facă datoria de militar, intrând ulterior în clandestinitate tot aici ca să-și continue lupta împotriva acelorași dușmani ai Neamului Românesc. Și-a încheiat expunerea citind poezia-testament dedicată de colonelul Arsenescu tinerilor.
„Tăcerea autorităților locale este, cu siguranță, regretabilă, la aproape 30 de ani de la prăbușirea comunismului în România. În același timp, jenantă, în condițiile în care în Țările Baltice și în Polonia rezistența armata anticomunistă, deși mai amplă, fost înfrântă mai rapid decât în Muscel, unde a început, în februarie 1948, cu colonelul Arsenescu și s-a încheiat în mai 1962, tot cu colonelul Arsenescu, odată cu executarea acestuia”, a spus Radu Petrescu-Muscel.
Preoții Marian Dinițoiu și Ciprian Mihail Dragomir au oficiat o slujbă de pomenire a celor trei clerici (un monah și doi preoți de mir) care l-au ajutat pe colonelul Arsenescu și pe oamenii acestuia, cât și a tuturor preoților și laicilor întemnițați, prețuiți ca atare și de Biserica Ortodoxă Română, anul 2017 fiind declarat de către Sfântul Sinod an comemorativ al Patriarhului Justinian și al Apărătorilor Ortodoxiei în comunism.