Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, septembrie 14, 2024
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » CAMPANIE: Prevenţia, cea mai importantă armă în lupta cu faptele antisociale!

CAMPANIE: Prevenţia, cea mai importantă armă în lupta cu faptele antisociale! 

Astăzi, au fost lansate trei proiecte care au ca scop desfăşurarea unor acţiuni menite să apere copiii noştri de mediul infracţional, de comiterea unor fapte antisociale, de informare a elevilor în legătură cu normele de comportament în societate, în cadrul comunităţilor din care fac parte şi despre modul cum trebuie acţionat atunci când există o situaţie de pericol. De fapt, este o reeditare a programelor derulate cu succes şi în anii anteriori şi care şi-au atins efectul scontat.

„Împreună putem schimba lumea” – proiect pentru prevenirea victimizării copiilor, „Atenţie! E viaţa ta!” şi „Dincolo de Aparenţe” – proiecte de prevenire a delincvenţei juvenile sunt reperele după care vor acţiona echipele formate din poliţişti, cadre didactice, sociologi, psihologi şi studenţi buni comunicatori.

Activităţile de prevenţie se vor derula în grădiniţele, şcolile primare şi liceele din judeţul Dâmboviţa. Pentru reuşita acestor programe de informare şi-au dat mâna Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Organizaţia „Salvaţi Copiii”, Universitatea Valahia, Direcţia de Asistenţă Socială Târgovişte, Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Dâmboviţa şi Ministerul Justiţiei, prin Penitenciarele Găeşti, Mărgineni şi Târgşor.

conferinta politie 1

Aşa după cum preciza comisarul şef Danil Zepişi, comandantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa, menirea principală a Poliţiei este aceea de a preveni comiterea unor fapte de natură contravenţională sau penală, nu sancţionarea lor.

Sorin Ion, inspector şcolar general, consideră că şcoala este partener, în tot acest demers, dar, în mod special, beneficiar al acţiunilor de informare şi prevenţie.

„Este nevoie de astfel de activităţi. Nicio vârstă nu este prea fragedă pentru a insufla tinerilor spirit civic, a-i educa în ceea ce priveşte prevenirea infracţionalităţii de orice tip”, a spus Sorin Ion.

Profesorul, cunoscând efectele pozitive pe care îl au asupra copiilor astfel de programe, a precizat că instituţia pe care o conduce este dispusă să participe la absolut tot ceea ce se organizează pe linie de prevenţie.

Nina Neacşu, comisar şef în cadrul Centrului de Prevenire al IPJ Dâmboviţa, a mărturisit celor de faţă că părinţii elevilor şi-au arătat mulţumirea pentru faptul că poliţiştii participă la şedinţele care se ţin la şcoală şi îi pun în temă cu posibilele pericole la care sunt expuşi copiii lor.

Tot în cadrul întâlnirii de astăzi, s-a vorbit şi despre o mai atentă monitorizare a elevilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, iar ei sunt lăsaţi în ţară în grija bunicilor, fraţilor mai mari sau în grija unor rude îndepărtate.

Efectele unei copilării trăite fără părinţi, fără un pedagog adecvat, spune prodecanul Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte, Steluţa Ionescu, se simt şi mai târziu. Copiii pot înregistra performanţe şcolare, dar sunt situaţii când rămân afectaţi în plan psihologic şi emoţional.

Comisarul şef de penitenciare Cristian Borcănescu, de la Penitenciarul Găeşti, a trecut în revistă proiectul „Dincolo de Aparenţe”. Activităţile de bază derulate în cadrul acestui proiect se referă la discuţii interactive între elevi şi persoane care au ajuns după gratii fiindcă au comis fapte penale. Deţinuţii le relatează tinerilor povestea lor, le vorbesc despre cauzele şi consecinţele faptelor săvârşite.

În perioada 2-6 octombrie 2017, Poliţia Română marchează „Săptămâna prevenirii criminalităţii”, desfăşurând acţiuni tematice în instituţiile de învăţământ, dar şi în diferite spaţii publice, după următorul program:
– 2 octombrie: Prevenirea delincvenţei juvenile
– 3 octombrie: Prevenirea victimizării minorilor, cu accent pe riscurile asociate utilizării internetului;
– 4 octombrie: Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, îndeosebi a furturilor din locuințe și a înșelăciunilor;
– 5 octombrie: Prevenirea violenței în familie;
– 6 octombrie: Siguranța rutieră.

View My Stats