Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 19, 2024
Sunteți Aici Home » DEZVĂLUIRI » CAMERĂ VIDEO ÎN DORMITORUL INCULPATULUI! Un judecător de la Curtea de Apel Piteşti vorbeşte despre absurdităţile din viitorul Cod de Procedură Penală

CAMERĂ VIDEO ÎN DORMITORUL INCULPATULUI! Un judecător de la Curtea de Apel Piteşti vorbeşte despre absurdităţile din viitorul Cod de Procedură Penală 

Judecătorul Dumitru-Virgil Diaconu, de la Curtea de Apel Piteşti, consideră să România este la un pas de a săvârşi abuzuri în timpul urmăririi penale, fapt ce ne va atrage şi mai multe condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Dumitru-Virgil Diaconu a publicat în cotidianul.ro un amplu punct de vedere cu privire la viitorul Cod de Procedură Penală.

„Potrivit noului Cod de procedură penală au fost introduse ca procedee probatorii tehnicile de supraveghere şi cercetare, aşa cum sunt reglementate în articolul 138 alin. 1 C.proc.pen. în tabloul larg al acestor tehnici fiind identificată şi tehnica de supraveghere video şi prin fotografiere (art. 138 alin.1 lit c), ce poate fi realizată după emiterea mandatului de supraveghere tehnică (art. 140 alin. 5 C.proc. pen.) în urma unei cereri formulate de procuror (art. 140 alin. 2 teza finală).

Analizând cuprinsul acestor articole (art. 140 alin. 2 şi art. 140 alin. 5 C.proc. pen.) vizând pe de o parte conţinutul cererii formulate de procuror iar pe de altă parte conţinutul mandatului de supraveghere tehnică, se constată posibilitatea solicitării şi desigur, apoi a încuviinţării „ca organele de urmărire penală să pătrundă în spaţii private indicate pentru a activa şi a dezactiva mijloacele tehnice ce urmează a fi folosite pentru executarea măsurii supravegherii tehnice”.

Interesant de subliniat că pătrunderea în spaţii private indicate, inclusiv în locuinţa persoanei fizice învinuite sau inculpate, se poate realiza numai în cazul acestei tehnici de supraveghere video şi nu în cazul altei tehnici atât de uzitate astăzi şi anume a interceptărilor convorbirilor realizată prin instalarea unui microfon în acest spaţiu privat.

Se poate ajunge astfel la concluzia că nu se mai impune pătrunderea în locuinţa unei persoane pentru a instala un microfon, pentru că datorită tehnicii actuale atât de performante, e suficient a instala un astfel de dispozitiv de ascultare a discuţiilor dintr-un imobil, chiar din apropierea imobilului persoanei cercetate şi cum, parcă nu ar fi suficientă ascultarea persoanelor cercetate – majoritatea dosarelor penale de corupţie cuprind în primul rând numai interceptări de convorbiri telefonice – se legiferează pe viitor şi filmarea persoanei, ceea ce înseamnă şi ascultarea convorbirii ce însoţeşte imaginea – membrii familiei vorbesc între ei – totul în numele interesului public al descoperirii şi sancţionării faptelor penale…

Ca urmare a instalării camerei video, aceasta înseamnă că „mişcările” persoanei ori „alte activităţi” aşa cum pretinde textul art. 138 alin. (6) din noul cod de procedură penală vizând viaţa intimă, familială şi privată a persoanei, desfăşurată în locuinţa sa în componentele sale clasice, sufragerie, bucătărie, dormitor – în textul art. 140 alin. (2) şi alin. (5) lit. h) vorbindu-se de „spaţii private indicate” pentru „a activa sau dezactiva mijloacele tehnice” – poate să constituie zi şi noapte, chiar în spaţiul cel mai intim al vieţii de familie, cum ar fi dormitorul, obiectul monitorizării organului de cercetare sau urmărire penală”.

CITEŞTE TOT ARTICOLUL AICI

Foto: http://www.satmareanul.net

View My Stats