Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, octombrie 12, 2024
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » CĂLĂTORIE: Centralele pe biomasă încălzesc Slovacia! Subvenţia este susţinută din fonduri europene

CĂLĂTORIE: Centralele pe biomasă încălzesc Slovacia! Subvenţia este susţinută din fonduri europene 

Vizita multiplicatorilor de informaţii români în Slovacia, sub egida Euroagricultura, a continuat în oraşul Detva, regiunea Bansks Bystrica. Economia duduie în această zonă a ţării. Nu este greu să îţi dai seama de acest lucru. Se simte din plin influenţa spiritului occidental, ordinea, disciplina, mulţumirea pentru lucrul bine făcut.

Gazda noastră, Martin Malatinec, un industriaş şi agricultor desăvârşit, cunoscut bine în întreaga Slovacie pentru afacerile pe care le coordonează. Şi nu numai el! După cum ne-a povestit, chiar cu multă plăcere, provine dintr-o familie cu mare respect pentru cultul muncii. Bazele companiei care acţionează în toate domeniile profitabile ale agriculturii, producerii de energie, biogaz, prelucrarea laptelui, construcţii, administrare de locuinţe, achiziţionare de terenuri, au fost puse de tatăl celor patru fraţi Malatinec. În perioada comunistă, familia administra 30 de hectare teren. După căderea regimului socialist în întreaga Europă de Est, a urmat o perioadă de stagnare pentru economie, în special pentru unităţile cooperatiste care acţionau în agricultură. În Slovacia toate aceste unităţi au rezistat, au fost puse pe picioare, au constituit coloana vertebrală a dezvoltării sistemului agricol, au mai intervenit apoi şi fondurile europene nerambursabile, acordate în baza unor proiecte şi succesul a fost sigur.

slovacia 2

Revenind la povestea adevărată a familiei Malatinec, aflăm că cei patru fraţi se ocupă de câte un domeniu sau mai multe ale companiei şi administrează împreună 10.000 de hectare de terenuri agricole pe care sunt cultivate cereale, rapiţă, floarea soarelui plante pentru obţinerea biomasei, plante furajere pentru însilozare. Administrate raţional sunt şi cele peste 2.000 de hectare de fond forestier. Exploatat judicios lemnul transformat este folosit drept combustibil în centrala de biomasă. Insistând pe acest subiect, am văzut că depozitele de combustibili pentru centrala care alimentează cu energie termică şi electrică un orăşel de circa 15.000 de suflete, aproximativ 4.000 de locuinţe, plus câteva aşezări învecinate, sunt mereu pline.

Tone de rumeguş, lemn mărunţit, diferite soiuri de deşeuri, baloţi imenşi de resturi vegetale ce au o greutate de peste 500 de kilograme bucata asigură continuu fluxul tehnologic. I-am privit atent chipul lui Malatinec. Era mândru de ce a reuşit să realizeze împreună cu familia sa şi cu cei 450 de angajaţi pe care îi are compania. Ne-a spus că este dedicat agriculturii, construcţiilor, turismului şi energiei, domeniile pe care le coordonează cu succes în cadrul companiei.

slovacia 4 vaci

Creşterea animalelor este o componentă importantă a companiei mai ales că fraţii Malatinec deţin o fabrică cu faimă în industria de procesare a laptelui. Produsele Koliba sunt savurate de slovaci, nemţi, polonezi, ba chiar şi de români, Agroserv SRO deţinând o filială la Cluj-Napoca.

În timpul prezentării proiectelor derulate şi materializate cu succes, Marin Malatinec şi-a adus aminte cu nostalgie de anul 1992 când au început activitatea. Atunci procesau puţin peste 1.500 de litri de lapte, iar acum sunt prelucraţi şi transformaţi în diferite sortimente lactate aproape 200.000 de litri zilnic. O cantitate impresionantă!Dar, pentru a se obţine renumitul unt şi caşcaval afumat marca Koliba, în fermele zootehnice ale concernului sunt crescute şi întreţinute peste 1.700 de capete de bovine din rasele de elită Simmental şi Holstein, ovine din rasele Ţigaie sau diferiţi hibrizi obţinuţi din încrucişări dintre Lacune şi Ţigaie. Totul este calculat în amănunt pentru ca circuitul economic să nu sufere. În acest sector Malatinec mai are unele nemulţumiri legate de cota de lapte, de preţurile fluctuante de pe piaţă, dar, cu perseverenţă, tenacitate, şi această luptă, cum spune el, va fi câştigată.

slovacia 3

Agroserv îşi face acum loc şi pe piaţa turismului, demarând un proiect cu o valoare de 7,5 milioane de euro, jumătate din sumă reprezentând fonduri europene nerambursabile. Investiţia în turismul rural are de asemenea o poveste în spate. Martin a achiziţionat o proprietate pitorească ce i-a aparţinut unui grof maghiar. Aici, doreşte să construiască un adevărat complex de odihnă şi de petrecere a timpului liber. A reuşit să cumpere după 15 ani de litigii juridice. Locul pare impresionant. Ne-a spus Martin că acolo unde va ridica pensiunea, în urmă cu 85 de ani, s-a măsurat cea mai mică temperatură înregistrată vreodată pe teritoriul Slovaciei, minus 41 degrade Celsius.

Ar mai fi avut multe de povestit şi ar fi făcut-o cu plăcere, dar timpul ne presa şi pe noi, dar mai ales pe magnatul agricol slovac. Am fost invitaţi să vizităm uzina de produs energie şi o fermă zootehnică aflată în imediata apropiere a birourilor de la Detva. Totul este pus la punct. Un sistem şnur. Fiecare angajat ştia ce are de făcut. Procesul de producere a energiei supravegheat cu atenţie. Aşa am aflat că o staţie pe biogaz vinde căldura cu 8 euro în timp ce centralele care funcţonează cu gaze naturale o vând cu 30 de euro MW-ul.

slovacia 7

Curios, în Slovacia subvenţile din sectorul energiei termice sunt asigurate de Uniunea Europeană, nu de stat. Funcţionarea centralei pe biomasă şi cantitatea de energie produsă diferă de la anotimp la anotimp sau de combustibilul folosit. Dacă este bazat pe paie şi alte resturi furajere, se obţine 3 MW, dacă este întrebuinţat lemnul puterea creşte la 6 MW. Martin Malatinec ne-a mărturisit că fondurile europene au fost de un real sprijin în vederea dezvoltării, a adoptării din mers a noii tehnologii şi modernizării componentelor companiei.

Ultimul proiect implementat, finanţat prin Fondul European Agricol pe Măsura 121 – Modernizarea exploataţiilor agricole, are o valoare de 3.363.576 de euro din care 1.260 591 de euro sumă nerambursabilă. Reprezentanţii Agroserv au achiziţionat utilaje şi echipamente necesare pentru producţia cerealieră: distribuitor îngrăşăminte, mixer pentru furaje, tractoare şi cositori automatizate.

slovacia 5 vaci slovacia 1

View My Stats