CĂLĂRAŞI: Agrozootehnica Independenţa, un exemplu de rezistenţă şi performanţă pe structura fostului CAP!
O dovadă clară de rezistenţă şi performanţă pe tărâmul agriculturii o reprezintă societatea agricolă Agrozootehnica din comuna Independenţa, judeţul Călăraşi.
Unitatea a fost înfiinţată în 1991, pe structura fostei Cooperative Agricole de Producţie. Aici, datorită înţelegerii şi implicării unor oamenii inimoşi, iubitori de pământ, de muncă, CAP-ul nu a fost ras de pe faţa pământului, cum s-a procedat în marea majoritate a localităţilor din ţară, ci a fost dezvoltat, modernizat, utilat, ajungând, după 25 de ani, să reprezinte o societate de elită a agriculturii călărăşene.
Meritul îl poartă Anghel Constantin, fiu al comunei, fost primar în Independenţa, care, alături de echipa pe care o coordonează şi de cei 800 de acţionari proprietari de teren, a reuşit să aducă prosperitate şi un plus de imagine localităţii.
„Când am pornit noi, mulţi erau neîncrezători. Spuneau că astea sunt fostele CAP-uri şi or să piară. Nu au cum să reziste. Dar nu a fost aşa. Noi am dovedit şi demonstrăm în continuare că o societate cu un acţionariat aşa de mare, opt sute de oameni, poate face profit an de an şi poate să acceseze şi foarte multe proiecte care au dus la dezvoltare.
Noi suntem cei care, în loc să fărâmăm, cărămidă cu cărămidă, ne-am asociat, am lăsat pământul aici şi părţile de patrimoniu care au însemnat grajduri şi animale şi am făcut treabă”, ne-a spus Constantin Anghel, administratorul Agrozootehnica.
Fostul primar, acum hotărât să facă agricultură de performanţă, ne-a mărturisit că niciodată nu a ieşit pe pierdere. Fiecare an a reprezentat câştig şi plus de valoare.
Multiplicatorii de informaţii despre PNDR au rămas uimiţi când au văzut o fermă bine închegată, organizată româneşte şi dotată ca la carte. De fapt, Constantin Anghel a recunoscut faptul că proiectele de dezvoltare derulate prin APDRP au fost ca o bulă de oxigen, şansa de a se moderniza, de a achiziţiona utilaje performante care au dus la productivitate ridicată şi profit.
„Am accesat până acum trei programe. Ne-am dat seama că numai dacă ne dotăm cu utilaje de înaltă clasă putem să sporim afacerea. Eu am urmărit să avem profit şi să creăm locuri de muncă. Avem acum patruzeci de angajaţi, nu mai punem la socoteală şi zilierii. Proiectele pe fonduri europene ne-au ajutat enorm”, a precizat Constantin Anghel.
Ultima investiţie a SC Agrozootehnica derulată prin APDRP a fost pe Măsura 121 – Modernizarea exploataţiilor agricole şi a avut o valoare de 4.117.615 lei, din care fonduri nerambursabile 1.741.722.
Utilajele achiziţionate au contribuit la dezvoltarea fermei zootehnice, unde sunt întreţinute 314 vaci de lapte din rasele Bălţata Românească şi Holstein, şi la desfăşurarea lucrărilor agricole pe cele 2.000 de hectare deţinute de societate.
„Ne-am luat două tractoare de putere, combină de recoltat furaje, moară, alte două tractoraşe pe care le folosim în ferma zootehnică dar şi în cea legumicolă, semănătoare, remorci, maşină de împrăştiat îngrăşăminte. Dorinţa noastră este să ne extindem. Să mai construim un grajd pentru două sute capete de vaci”, a completat Constantin Anghel.