Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, martie 28, 2025
Sunteți Aici Home » SOCIAL » Avem o lege a bonelor in vigoare. VEZI AICI principalele prevederi!

Avem o lege a bonelor in vigoare. VEZI AICI principalele prevederi! 

Persoanele care vor exercita aceasta profesie trebuie sa fie apte din punct de vedere medical si psihologic, aceasta conditie urmand a se dovedi cu un raport eliberat in conditiile legii si sunt obligate sa nu aiba antecedente penale dovedite prin certificat de cazier judiciar.

Prin titlul oficial de calificare a bonelor se intelege certificatul de calificare, diploma sau un alt titlu de bona recunoscute sau echivalate, documentele care atesta indepinirea acestei profesii urmand a fi actualizate anual.

Initiativa mentioneaza si conditiile in care o persoana nu poate fi bona, si anume persoana care a fost condamnata definitiv pentru o fapta penala, persoana care, in exercitarea profesiei de bona, a savarsit abuzuri prin care au fost incalcate drepturi fundamentale ale omului, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva, dar si persoana care locuieste cu alte persoane condamnate definitiv pentru fapte penale sau persoana decazuta din drepturile parintesti prin hotarare judecatoreasca.

Nu poate fi bona nici persoana care sufera de boli cronice transmisibile, persoana care este dependenta de alcool, droguri sau alte substante psihotrope sau persoana careia i s-a retras atestatul de asistent maternal.

Potrivit proiectului, bona poate oferi simultan servicii de ingrijire si supraveghere pentru cel mult patru copii, cu varste intre 3 luni si 4 ani. Pentru copiii de peste 4 ani, bona poate oferi, simultan, servicii de supraveghere pentru cel mult 6 copii.

În desfasurarea activitatii, bona indeplineste cel putin urmatoarele atributii: ingrijirea si supravegherea copilului, hranirea copilului, acordarea primului ajutor, in caz de imbolnavire/accidentare a copilului, informarea reprezentantilor legali cu privire la evolutia copilului precum si informarea de urgenta a angajatorului cu privire la aparitia unor situatii deosebite in privinta copilului, insotirea copilului la activitati recreative, culturale, artistice, sportive si scolare proprii varstei.

Exercitarea acestor atributii se face in baza unui plan de activitati, stabilit de comun acord cu parintii, in functie de nevoile copilului si ale familiei acestuia.

Un alt articol mentioneaza faptul ca bona raspunde disciplinar pentru nerespectarea prevederilor acestei legi si ale reglementarii legale privind activitatea persoanei juridice unde este angajata. Constatarea abaterii disciplinare, cercetarea acesteia si sanctiunile sunt prevazute in statutul profesiilor si, dupa caz, in reglementarea specifica persoanei juridice in slujba careia se afla bona.

Bona care nu este angajata a unei persoane juridice raspunde, conform legii, pentru activitatile pe care le desfasoara in exercitarea profesiei.

Proiectul mai prevede ca angajatorii, persoane fizice sau juridice, au obligatia de a incheia un contract de munca pentru bone.

Propunerea legislativa face parte din categoria legilor ordinare, Senatul fiind prima camera sesizata.

Avocat Coltuc Marius Vicenţiu – www.coltuc.ro

View My Stats