Știri, Muntenia-Sud, România|luni, octombrie 14, 2024
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Argeș » ARGEŞ: Diplomaţi şi istorici din România, Polonia şi Lituania au comemorat victimele războaielor

ARGEŞ: Diplomaţi şi istorici din România, Polonia şi Lituania au comemorat victimele războaielor 

În perioada 1-3 septembrie 2016, s-a desfăşurat la Câmpulung Muscel, judeţul Argeş, prima ediţie a simpozionului internaţional „Apel la memorie: victimele războaielor”, organizat de Centrul de Cercetări Istorice „Preotul Cotenescu I. Gheorghe”, sub patronajul spiritual al Patriarhiei Române şi al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. Manifestările au fost găzduite de Primăria şi Şcoala Gimnazială „Sf. Iacob” din Câmpulung Muscel.

Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Naţional de către Corul Veteranilor, după care au adresat mesaje de bun venit viceprimarul Şerban Blidaru şi publicistul Radu Petrescu-Muscel, co-organizator. Simpozionul s-a bucurat de prezenţa unor înalţi diplomaţi şi istorici din România, Polonia şi Lituania, cu toţii felicitându-i pe iniţiatori. De asemenea, publicul a fost numeros, dovedind să românii sunt interesaţi să-şi afle trecutul.

Au fost dezvelite plăci comemorative în memoria contesei Livia de Dymsza Maiorescu (70 de ani de la moartea ei în Câmpulung) și părintele Gheorghe I. Cotenescu (130 de ani de la naștere). Totodată, s-a organizat o ceremonie religioasă şi s-au depus coroane de flori la monumentul eroilor militari şi civili polonezi care au murit în România, aflat în cimitirul principal din Câmpulung Muscel. Apoi, au fost duse flori la complexul monumental „Zidul roşu”, dedicat celei mai lungi mişcări de rezistenţă anticomunistă „Haiducii Muscelului”, şi la Mausoleul Mateiaş, ridicat pentru cinstirea victimelor luptelor purtate în regiune în anul 1916.

simpozion campulung 2

Sursa foto: www.eparhiaargesului.ro

Simpozionul a inclus trei sesiuni ştiinţifice: Tranzitul tezaurului şi patrimoniului naţional polonez; Contesa Livia de Dymsza Maiorescu (1863-1946); Cărturar Nicolae Iorga, județul Muscel și preotul-profesor Gheorghe Cotenescu (1886-1965).

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic – arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului a considerat acest proiect ca fiind unul de succes şi le-a recomandat organizatorilor să publice lucrările academice prezentate, în speranţa că simpozionul va deveni un eveniment de tradiţie.

Participanții au aderat la propunerea ca municipiul Câmpulung Muscel să se înfrăţească cu localitatea Rokiskis (Lituania), unde a trăit timp de mai mulţi ani contesa Livia de Dymsza Maiorescu și cu Michalowice (Polonia), unde a fost ridicat, în anii ’30, un monument în amintirea celor patru aviatori (doi români şi doi polonezi) care au murit după ce s-au prăbuşit cu avionul cu care efectuau teste de zbor. S-a mai stabilit ca o stradă din Câmpulung să primească numele fiicei lui Titu Maiorescu. De asemenea, contesei Livia de Dymsza Maiorescu îi va fi conferit, post-mortem, titlul de cetăţean de onoare al oraşului.

Totodată, s-a căzut de acord asupra aplicării unei plăci comemoratice bilingve pe peretele reşedinţei de vară a patriarhilor României, situată în Dragoslavele, în memoria comandantului-şef al armatei poloneze, mareşalul Edward Rydz-Smigly, care s-ar fi refugiat aici între septembrie 1939 şi decembrie 1940. În plus, primarul de la Dragoslavele – Ion Băcioiu urmează să întreprindă demersurile necesare pentru ca mareşalul polonez să primească titlul de cetăţean de onoare post-mortem al localităţii şi pentru ca o stradă din comună să-i poarte numele.

Se intenţionează şi dezvelirea unei plăci comemorative la intrarea în cimitirul din Stoeneşti, în memoria sătenilor care i-au ajutat pe luptătorii anticomunişti din gruparea „Haiducii Muscelului” condusă de locotenent-colonelul Gheorghe Arsenescu din Câmpulung Muscel.

View My Stats