ARGEŞ: Anchetă epidemiologică, după ce un copil a murit şi alţi 12 sunt în stare gravă la spital
Autorităţile argeşene sunt în alertă după ce mai mulţi copii din judeţ au ajus la spital cu suspiciune de sindrom hemolitic-uremic. Boala a debutat cu simptome precum febră, cefalee, vărsături, deshidratare, scaune apoase frecvente. Copiii, cu vârste sub doi ani, au fost transferaţi la Spitalul Marie Curie din Bucureşti.
Ministerul Sănătăţii informează că s-a confirmat infecție cu E. coli doar la unul dintre cazuri, la un copil cu vârsta sub 1 an transferat în stare gravă la Spitalul Marie Curie și care a decedat ulterior. Procurorii argeşeni s-au autosesizat şi au deschis un dosar penal în acest caz.
Sursa contaminării nu este cunoscută. În acest moment, sunt verificate posibilele cauze comune de apariție a acestor îmbolnăviri, dar şi condițiile de spitalizare în unitățile unde acești copii sunt îngrijiți. Se vor lua probe de lapte, din apa îmbuteliată, din ceea ce spun părinţii că au mâncat copiii.
De asemenea, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, convocat de prefectul Mihail Oprescu, s-a dispus ca doctorii de familie şi medicul coordonator al Programului de Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul DSP Argeş să consulte la domiciliu toţi copiii cu vârsta sub 2 ani. Potrivit directorului DSP Argeş – dr. Sorina Honţaru, în judeţ sunt aproximativ 6.000 de copii cu vârsta sub 2 ani.
În situaţia apariţiei semnelor de boală – febră, cefalee, vărsături, deshidratare, scaune apoase frecvente, se recomandă prezentarea la medic pentru consultaţii şi tratament adecvat.
Copiii care au fost internaţi la Bucureşti provin din Piteşti, Câmpulung, Topoloveni, Ştefăneşti, Titeşti, Negraşi, Poiana Lacului, Mărăcineni
Măsuri pentru prevenirea bolii diareice acute:
– spălarea mâinilor cu apă şi săpun înainte de prepararea şi consumarea alimentelor, după folosirea WC-ului
– spălarea fructelor şi legumelor sub jet puternic de apă potabilă
– prelucrarea termică suficientă a produselor alimentare
– păstrarea alimentelor acoperite, ferite de vectori biologici: muşte, rozătoare
– renunţarea la alimentaţia stradală cu produse neambalate, expuse în spaţii improprii, comercializate de persoane neautorizate
– verificarea termenului de garanţie şi păstrarea la rece pentru toate alimentele pe care le cumpărăm
– se va consuma numai apă din surse autorizate sanitar, nu din râuri, lacuri sau sisteme de irigaţii
– pentru copiii mici se recomandă numai consumul de apă potabilă fiartă şi răcită
– părinţii trebuie să-şi supravegheze copiii şi să-i deprindă cu regulile elementare de igienă personală şi colectivă
– se va evita contaminarea mediului înconjurător prin în depărtarea corectă a reziduurilor menajere din gospodăriile proprii şi din colectivităţi.