Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, octombrie 9, 2024
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » APEL: Primarii nou aleşi pot aduce românii din Diaspora acasă, prin proiectul Re>Patriot

APEL: Primarii nou aleşi pot aduce românii din Diaspora acasă, prin proiectul Re>Patriot 

Re>Patriot deschide primul canal de comunicare între autoritățile locale și românii care vor să se întoarcă în țară. Platforma va oferi acces rapid la oportunitățile din România și îi va pune pe aceștia în contact cu autoritățile locale. Programul Re>Patriot a debutat cu o campanie de informare şi nouă conferinţe la Torino, Milano, Valencia, Madrid, Londra, Dublin, Alba Iulia, Munchen și Focșani unde au participat peste 1.500 de români emigrați. Foarte mulţi ar dori să revină în România, dar au fost exprimate și temeri privind birocraţia şi situaţia generală din țară. Pe 1 decembrie 2015, peste 150 de participanţi au lansat „noua declarație de la Alba Iulia”, cu scopul de a uni cele două Românii: Diaspora și Ţara și de a determina autoritățile să considere Diaspora o prioritate națională.

„Românii din toată lumea să știe că sunt bineveniți acasă! Mediul de afaceri, Președinția, Guvernul și Administrația Publică Locală consideră legătura cu Diaspora o prioritate. Cei mai importanți investitori care pot fructifica oportunitățile din țară sunt românii de pretutindeni. Internetul și noile tehnologii de comunicații ne ajută să fim mai aproape de cei plecați, misiunea noastră este să le folosim pentru întărirea României”, a declarat Marius Bostan – inițiatorul proiectului Re>Patriot, actualmente Ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională.

Liderii Re>Patriot invită primarii aleși să devină parteneri în acest program, cu scopul de a dezvolta comunitățile locale și în acest sens lanzează un Apel care poate fi consultat pe site-ul www.repatriot.ro. Primăriile partenere vor avea o persoană delegată care va păstra legătura cu voluntarii în proiectul Re>Patriot, pentru a comunica rapid oportunitățile de investiție sau de job-uri din zona lor. Platforma www.repatriot.ro va fi punctul de legătură în acest sens.

„După ce anul trecut am mers prin Europa și ne-am întâlnit cu peste 1.500 de români plecați, anul acesta ne-am concentrat să atragem atenția autorităților locale și centrale asupra rolului pe care îl poate juca Diaspora în dezvoltarea comunităților. Ne bucură faptul că există deja primari aleși care au avut în programul lor obiective centrate pe Diaspora și pe aceia dorim să-i atragem parteneri”, a spus Dragoș Anastasiu – președintele Eurolines, lider Re>Patriot.

În toamnă, va avea loc primul eveniment Re>Patriot Summit – Împreună pentru România! care va reuni 100 de oameni de afaceri de top din Diaspora și 100 de oameni de afaceri de top din România cu autorități locale și centrale, cu scopul de a facilita relaționarea între elitele business-ului.

Primii primari care susțin Diaspora

Noii primari de la Buzău şi Reşiţa, care vin din mediul de afaceri și care au avut Diaspora în programul cu care au candidat, s-au alăturat proiectului Re>Patriot.

„Fără o armonie între administrație, politic și mediul de afaceri nu vom rezista competiției incredibile cu Europa. Până la urmă, orașul e tot o firma care e în competiție cu Europa și lumea întreagă chiar”, a spus Constantin Toma – președinte fondator Romet Group, primar ales al municipiului Buzău.

La rândul său, Ioan Popa – fondator Monte Banato, primar ales la Reșita, a explicat că are în focus două obiective: Mai întâi, să convingă sportivii celebri din oraş, cum ar fi Cristi Chivu sau Luminița Dobrescu, să se implice în proiecte sportive care să contribuie la dezvoltarea comunității și, doi, să reducă fenomenul de migrare temporară pentru job-uri sezoniere în afara țării în special pentru mame, prin crearea de locuri de muncă.

„Noi suntem aproape de graniță, ceea ce face ca multe persoane, în special femei, să ajungă să lucreze temporar în țări precum Austria, Germania. Acest fenomen are impact nu doar în economia românescă, dar și asupra generațiilor viitoare, întrucât copiii ajung să nu mai fie crescuți de părinți, ci de bunici. Fenomenul poate fi oprit prin crearea de locuri de muncă pentru aceste categorii sociale”, a spus Ioan Popa.

Ziua Diasporei

Printre obiectivele din perioada următoare ale echipei Re>Patriot se regăseşte și declararea zilei de 15 august drept „Ziua Diasporei”. Cu această ocazie, autoritățile locale vor putea organiza evenimente pentru românii plecați din comunitățile lor.

„Sfânta Maria este o zi pe care mulți români plecați aleg să o petreacă în țară. Este o zi liberă în multe țări europene, iar românii plecați își prelungesc concediul pentru a fi alături de familia din țară. Poate deveni o zi simbol a reîntregirii nu doar a familiilor separate dar și a celor două Românii – diaspora și țara. Este și un prilej ca autorităților locale să ia contact cu aceștia și să realizeze importanța și potențialul reprezentat de diaspora pentru dezvoltarea României”, a spus Felix Tătaru – președintele GMP Group, lider Re>Patriot.

Despre Re>Patriot

Re>patriot este un proiect de repatriere prin antreprenoriat iniațiat în urmă cu un de peste 30 de lideri din business-ul românesc, antreprenori și executivi de top, conduși de Marius Bostan, membru RBL, actualmente Ministrul Comunicațiilor și Societății Informationale. Participarea acestora se face pe bază de voluntariat cu scopul de a oferi inspirație și consiliere românilor plecați care vor să revină în România.

Re>Patriot își propune să susțină românii care doresc să revină în țară, cu informații și consiliere pentru acces rapid la oportunitățile din România. Pentru că în egală măsură, România are nevoie de expertiza și experiența lor. Proiectul se adresează în același timp și românilor care sunt de mult timp în străinătate și doresc să rămână acolo, dar sunt interesați să pornească o afacere și să fructifice oportunități în țară, transferând în România bunele practici dobândite în țara adoptivă.

Despre Fundația Romanian Business Leaders

Fundația Romanian Business Leaders este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit, înființată în iulie 2011. Obiectivul său este să dezvolte o platformă de acţiune şi implicare socială pentru liderii din mediul privat. Scopul este ca România să devină o ţară mai bună pentru business-ul responsabil şi, în felul acesta, pentru toţi românii.

View My Stats