Știri, Muntenia-Sud, România|marți, ianuarie 21, 2025
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » ALERTĂ: Câinii fără cip nu vor fi vaccinaţi antirabic! Proprietarii riscă amenzi fabuloase!

ALERTĂ: Câinii fără cip nu vor fi vaccinaţi antirabic! Proprietarii riscă amenzi fabuloase! 

Situaţie fără precedent în România! După ce autorităţile sanitar-veterinare au reuşit să ţină sub control rabia, prin vaccinare constantă şi gratuită, pericolul a revenit, urmare implementării legislaţiei privind microciparea câinilor cu stăpân. Practic, statul nu mai subvenţionează vaccinul decât pentru animalele care sunt înregistrate, ceea ce înseamnă că, la acest moment, jumătate din câinii cu stăpân sunt expuşi îmbolnăvirii întrucât proprietarii au refuzat microciparea, motivând lipsa banilor, deşi la mijloc erau doar 15 – 20 de lei.

Potrivit dr. Sandu Tolea – directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa, oamenii trebuie să ştie că, de la finalul lunii februarie, riscă amenzi între 2.000 şi 6.000 de lei, dacă nu vor dovedi că şi-au vaccinat antirabic câinii. Cei care se gândesc că fac ce vor pe proprietatea lor, se înşeală, întrucât legea este clară din acest punct de vedere. Medicii veterinari pot intra în curţi, fără alte formalităţi, iar dacă întâmpină opoziţie vor beneficia de suportul Poliţiei.

„La finele lunii februarie, vom purcede clar la aplicarea amenzilor, pentru că nu mai există cale de întoarcere. Oamenii trebuie să înţeleagă că, atâta timp cât avem drepturi, avem şi obligaţii. Valoarea amenzii se duce până la 6.000 de lei, adică 60 de milioane de lei vechi. Microcipurile sunt pe seama proprietarului, care le plăteşte medicului veterinar. Eu am ajuns la o convenţie cu toţi colegii medici veterinari din judeţul Dâmboviţa, să nu pună niciun adaos comercial şi să încaseze doar valoarea microcipului şi manopera, adică undeva la 15 – 20 de lei per animal. Apoi, noi venim gratuit cu vaccinarea antirabică, vaccinare care este suportată din bugetul statului. Este interzis să facem vaccinare antirabică pe câini cu stăpân, dacă nu sunt microcipaţi. Nu se poate să scăpăm de câinii fără stăpân, atâta timp cât nu gestionăm câinii cu stăpân. Este logic şi oricine trebuie să pună umărul la această acţiune”, precizează dr. Sandu Tolea.

În Dâmboviţa, au fost microcipaţi, prin urmare şi vaccinaţi antirabic, aproximativ 60.000 de câini, ceea ce înseamnă în procente 56% şi situează judeţul pe locul III la nivel naţional. Dr. Sandu Tolea spune că a constatat că oamenii au dovedit reticenţă în localităţile în care medicii concesionari nu şi-au dat silinţa să explice legea şi consecinţele acesteia, dar şi gravitatea rabiei, boală care se transmite la om şi este mortală.

Pe de altă parte, anul acesta, dâmboviţenii au dat dovadă că au înţeles, în sfârşit, importanţa testului de trichină, în cazul porcilor pe care-i sacrifică de Crăciun. Potrivit directorului DSVSA Dâmboviţa, în judeţ s-au efectuat 3.998 astfel de examene şi nu s-au înregistrat rezultate pozitive. De precizat că, în cazul în care se constată că porcul avea trichineloză, proprietarul va fi despăgubit de către stat, cu condiţia ca animalul să figureze în evidenţele medicului veterinar.

View My Stats