AJPIS Dâmboviţa, model de bune practici pentru Ucraina, în domeniul politicilor sociale
Ministerul Politicilor Sociale din Ucraina a trimis în România o delegaţie importantă, care să înveţe din experienţa ţării noastre în ceea ce priveşte politicile sociale, respectiv: venitul minim garantat; indemnizaţia pentru creşterea copilului; alocaţia de stat pentru copii; indemnizaţia pentru persoanele cu handicap; alocaţia de plasament, ajutorul pentru încălzirea locuinţei etc. A fost aleasă România întrucât există o practică unitară în acest domeniu.
La recomandarea responsabililor de la Bucureşti, ucrainienii au petrecut o zi la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială Dâmboviţa, analizând la faţa locului exemplele de bune practici în domeniul asistenţei sociale, al gestionării beneficiilor şi al inspecţiei la nivel teritorial. A fost ales judeţul Dâmboviţa, întrucât se plasează, de trei ani, pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte reforma în domeniul politicilor sociale.
La finalul discuţiilor, spune directorul AJPIS Dâmboviţa – Mihai Toni Ciprian, oaspeţii din Ucraina au concluzionat că trebuie să schimbe mai mult de 50% din activitatea pe care o desfăşoară în ţara lor, urmare informaţiilor primite. Pur şi simplu, reprezentanţii Ministerului pentru Politici Sociale din Ucraina au considerat că organizarea instituţională din România şi procedurile de gestionare a sistemului de plată şi verificare beneficii sunt eficiente şi ar trebui luate drept model. Ucrainienii au rămas surprinşi şi de modul în care AJPIS Dâmboviţa reuşeşte să colaboreze cu toate cele 89 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ.
Statistic vorbind, în Dâmboviţa sunt în plată la acest moment: 91.038 – alocaţii de stat pentru copii; 2.549 – indemnizaţii pentru creşterea copilului; 924 – stimulente de inserţie; 317 – indemnizaţii şi ajutoare pentru copii cu handicap sau persoane cu handicap care au copii până în 7 ani; 8.754 – ajutoare sociale; 4.774 – ajutoare pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale sau energie electrică.