Știri, Muntenia-Sud, România|marți, iulie 23, 2024
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » AGRICULTORII SE ZBAT ÎNTRE IMPOZITE ȘI DOBÂNZI! Vezi aici un reportaj video realizat la cei mai de seamă fermieri din Răcari

AGRICULTORII SE ZBAT ÎNTRE IMPOZITE ȘI DOBÂNZI! Vezi aici un reportaj video realizat la cei mai de seamă fermieri din Răcari 

Agricultura nu este o bagatelă, nu în vremurile pe care le trăim și mai ales nu în România, unde statul, de 20 de ani încoace, nu își arată interesul pentru acest sector economic deosebit de important. Agricultorii luptă fiecare cum poate! Totul este la risc.

Vremea nu-i mai ajută aproape deloc în ultimii ani pe fermierii români, sisteme de irigații nu există în Dâmbovița, băncile nu le acordă credite cu dobânzi mici. Mai mult le cer să-și pună gaj toată averea, iar subvențiile de la stat vin cu mare întârziere și oricum sunt destul de mici!

Ca și cum nu erau de ajuns toate aceste greutăți cu care se confruntă fermierul român, statul a hotărât să impoziteze venitul agricol! Măsură bună de adus bani la buget, dar agricultorul poate ajunge și mai ușor în sapă de lemn.

VEZI REPORTAJ VIDEO PARTEA I

În discuțiile cu fermierii din Răcari, am aflat că aceștia întâmpină mari greutăți și în ceea ce privește accesarea fondurilor europene. Problemele apar de la elaborarea documentațiilor, pentru care este nevoie de bani, și până la selecția proiectelor eligibile. Apoi, intri în așteptare, că finanțarea nu vine cu una cu două.

Lipsa sistemelor de irigații constituie o altă mare piedică în calea dezvoltării agriculturii în județul Dâmbovița.

La Răcari, am găsit și un fermier… din pasiune! Un crescător de ovine care a pornit această activitate negândindu-se la profit. Pentru Valentin Buia a fost doar hobby.

Există speranțe de mai bine. Românul este răbdător, mai ales gospodarul de la țară, obișnuit cu greul, obișnuit să frământe pământul, că până la urmă de acolo ne tragem cu toții seva. Dar, ca să ajungem la agricultură de performanță, așa cum au spus toți interlocutorii noștri, este nevoie de implicarea statului, care stat parcă doarme. Este greu pentru birocrații din ministere să se coboare la opinca țăranului. Le este mai ușor să elaboreze legi fără să-i consulte pe agricultori.

VEZI REPORTAJ VIDEO PARTEA A II-A

View My Stats