Știri, Muntenia-Sud, România|marți, iulie 23, 2024
Sunteți Aici Home » DEZVĂLUIRI » A FOST GĂSITĂ PEŞTERA LUI TERENTE! Aici se ascundea Regele Bălţilor din calea poterei care-l urmărea

A FOST GĂSITĂ PEŞTERA LUI TERENTE! Aici se ascundea Regele Bălţilor din calea poterei care-l urmărea 

In apropierea satului Cerna, din judetul Tulcea, o echipa de biologi a descoperit pestera lui Terente. Denumirea de Peştera lui Terente este legată de o legendă. Se pare că aceasta face conexiunea dintre dealul Chervant, situat în zona pasului Priopcea (Depresiunea Cerna) şi Dunăre, şi porneşte de undeva din jurul cetăţii Troesmis (Turcoaia).

Peştera are legătură cu refugiile existente încă din perioada romană şi deocamdată nu se poate spune dacă este naturală sau săpată de oamenii din acele vremuri. Cert este că sătenii din Cerna ştiau deja de existenţa ei şi au avut curajul să coboare în peşteră, iar noi, adică eu împreună cu un coleg de la Administrația Parcului, am intrat până la 30 de metri, după care se merge în plan orizontal. Noi nu am ajuns mai departe, dar sătenii spun că pe la 50-100 de metri de formează o groapă rotundă mare, pe circa 50 de metri şi numai pe margini se poate circula.

I se spune Peştera lui Terente pentru că se spune că acolo se refugia şi fugea de potera care îl urmărea. Nu ştim dacă este doar o legendă, dar ştim că groapa există şi am vorbit cu cei de la Muzeul Grigore Antipa şi le-am spus că avem o astfel de peşteră aici. Localnicii au pus două remorci de reziduuri de la clădiri acolo şi resturi de şine ferate pentru că acolo au căzut câţiva copii care mergeau cu animalele la păscut în zonă. Ar fi bine ca această peşteră să fie luată în atenţie de către cercetători şi să o redăm circuitului ştiinţific, dacă nu turistic”, a declarat Viorel Roşca, directorul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcinului, pentru ziarul Obiectiv de Tulcea.

View My Stats