Știri, Muntenia-Sud, România|luni, martie 17, 2025
Sunteți Aici Home » SĂNĂTATE » Sfaturi de iarnă pentru sănătate

Sfaturi de iarnă pentru sănătate 

Iarna îşi intră în drepturi, fie că vrem, fie că nu. Acest lucru înseamnă că, de acum încolo, ne vom confrunta nu doar cu frigul, răceala şi zăpada, ci şi cu răcelile şi neplăcerile inerente anotimpului rece.

Răceala, o adevărată „durere de cap”

Cele mai bune modalităţi de a trata o răceală sunt: să iei un calmant uşor, dacă durerile de muşchi şi de oase sunt ceva mai puternice, să eviţi activitatea inutilă, să te odihneşti cât mai mult posibil şi să bei foarte multe lichide, în special sucuri de fructe naturale, cunoscute pentru aportul lor de vitamine.

De asemenea, evită contactul direct cu persoanele care manifestă deja simptomele bolii şi spală-ţi mâinile frecvent.

Gripa, o boală care creeaza probleme

Adesea, simptomele gripei apar brusc, în jur de trei zile de la expunerea la virus: febră, frisoane, tuse, gât roşu şi dureros, secreţii nazale abundente, dureri ale spatelui, braţelor şi picioarelor. Deşi acestea sunt similare cu cele cauzate de virusul răcelii, simptomele gripei sunt mult agravate şi tind să dureze mai mult timp. Crampele abdominale, senzaţia de vomă sau simptomele diareei, elemente care caracterizeaza ceea ce numim, in mod obisnuit, „gripa intestinală”, nu însoţesc şi acest tip de boală.

Hipotermia, o problemă reală a iernii

Hipotermia reprezintă o scădere a temperaturii corpului – sub 35 de grade Celsius – care poate fi fatală, dacă nu este detectată şi tratată corespunzător la timp. Valoarea normală a temperaturii corpului uman este cuprinsă între 36-37 grade Celsius.

Dintre simptomele hipotermiei, menţionăm: lacune de memorie, ameţeală, vorbire nedesluşită, o schimbare a aspectului fizic, puls slab, bătăi ale inimii slabe şi o respiraţie slăbită şi superficială.

Dacă sesizezi aceste simptome la unul dintre membrii familiei tale, în special la persoanele în vârstă, cheamă un doctor sau o ambulanţă, care să ducă victima direct la spital. Pentru a preveni o pierdere şi mai mare a căldurii corpului, înveleşte pacientul într-o pătură călduroasă. O sticlă plină cu apă caldă sau o pătura electrică setată pe minim pot fi aşezate pe stomacul bolnavului. Dacă victima este conştientă, oferă-i mici cantităţi de mâncare sau lichide calde.

Degerăturile, complicaţii grave

Cel mai mult afectate de degerături sunt extremităţile corpului: faţă (obrajii, nasul, bărbia, fruntea), urechile, încheieturile, mâinile şi picioarele. Degerăturile pielii sunt albicioase, rigide şi se simt mai degrabă amorţite decât dureroase. Dacă petreci foarte mult timp afară, în ger, fii atent la simptomele degerăturilor şi, dacă observi astfel de semne, ia măsuri imediat!

Pentru tratarea acestei afecţiuni, încălzeşte în mod gradual părţile corpului afectate de degerături. Înveleşte zona expusă gerului în pături, pulovere, haine groase etc. Dacă nu ai la îndemână astfel de accesorii, foloseşte-ţi corpul pentru a acoperi zona afectată sau plasează-ţi mâinile la subraţ. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să apelezi la un medic!

Sursa: eva.ro

View My Stats