SEMNAL: Spaţiile aeriene comune există doar pe hârtie la nivelul UE! Sunt stabilite, dar nu funcţionează!
Comisia Europeană îndeamnă optsprezece state membre, între care şi România, să ia măsuri decisive în ceea ce privește managementul spațiului aerian comun. Blocurile funcționale de spațiu aerian constituie un pas esențial către un sistem aviatic mai eficient, mai puțin costisitor și mai puțin poluant în Europa.
Toate statele membre ale UE ar fi trebuit să își implementeze blocurile funcționale de spațiu aerian până la 4 decembrie 2012. Progresele efective înregistrate în ceea ce privește reorganizarea spațiului aerian prin intermediul acestor blocuri funcționale de spațiu aerian și eficiența serviciilor lor de navigație aeriană au fost lente. Aceasta înseamnă mai multe întârzieri, consum mai mare de combustibil și, prin urmare, emisii sporite de gaze cu efect de seră și facturi mai mari plătite de companiile aeriene.
În conformitate cu legislația privind cerul unic european, organismele naționale de control al traficului aerian ar trebui să colaboreze în cadrul a nouă blocuri regionale de spațiu aerian (blocuri funcționale de spațiu aerian – FAB), pentru a spori eficiența și a reduce costurile și emisiile. Configurația acestor blocuri de spațiu aerian comun nu are la bază frontierele de stat, ci fluxurile de trafic, această abordare ducând la îmbunătățirea performanțelor.