Revoltă la Găeşti, fiindcă se doreşte demolarea „Bătrânei Doamne”
Vestea că primarul Alexandru Toader are de gând să demoleze Şcoala nr. 2 Găeşti s-a răspândit ca fulgerul în Cartierul Vaideeasca. Oamenii s-au strâns astăzi cu mic cu mare în curtea celei mai vechi unităţi de învăţământ din oraş pentru a protesta faţă de iniţiativa edilului.
„Vrea să o demoleze, iar terenul să intre în patrimoniul Consiliului Local, să-l folosească în alte scopuri. Noi, oamenii din cartier, nu suntem de acord. Şcoala asta este a noastră. Au munciti bătrânii noştri să o construiască. dacă nu ne aude nimeni, suntem dispuşi să mergem până la capăt şi să intrăm în greva foamei. ne legăm cu lanţuri de porţi, dacă este nevoie. Primarul să demoleze ce a construit el, nu ce am făcut noi”, ne-a declarat Florica Spilcă.
Localnicii consideră că s-a făcut cea mai mare greşeală anul trecut când s-a închis Şcoala „Dumitru Apostol”. „Am 88 de ani. Am învăţat aici. Scriam pe tăbliţă. De aici au ieşit generaţii şi generaţii de oameni bine pregătiţi. Doctori, profesori, aviatori, ingineri. Cum s-au gândit cei de la Primărie să demoleze şcoala asta? Am avut un muzeu de istorie. Existau fel de fel de obiecte de valoare aici. Era o frumuseţe. Au dispărut toate”, mărturiseşte Mihai Vişan.
O tânără mămică, mai să plângă văzând halul în care a ajuns şcoala. „Am fost obligaţi să ducem copiii să înveţe în oraş. Sunt mici. Trebuie să-i duc eu zi de zi. E vai de capul meu. Îi trezesc dimineaţa, devreme. Se întorc acasă obosiţi. Vă închipuiţi ce bine era dacă am fi avut şcoală aici”.
Printre cetăţenii din Cartierul Vaideeasca s-a lansat ideea că primarul Alexandru Toader se răzbună pe ei, fiindcă nu l-au votat la alegerile din 2008. „În cartierul nostru sunt mai mulţi PSD-işti, iar conducerea Primăriei este PDL-istă. dacă nu au fost voturi suficiente pentru primar, trebuie să plătim noi acum. În loc să caute să ne câştige, ei vor să ne piardă de tot”, spune, mâhnit, un bătrân.
Măruca Panu are 74 de ani. Locuieşte lângă şcoală. Plângea şi ne spunea că mama ei, Rada Bivolaru, a fost învăţătoare 30 de ani în Şcoala nr. 2 Găeşti. „Am învăţat şi eu aici. le fel, copiii mei, nepoţii. Ba, mai mult, o parte din pământul pe care este construită instituţia este al meu. dacfă vor să dărâme şcoala, eu îi dau în judecată să îmi iau terenul înapoi”.
Gogu Burtan se închină când vede cum a ajuns şcoala. „Am 88 de ani. Aici au muncit bunicii noştri, părinţii noştri. Au cărat piatră ca să ridice clădirea asta şi acum vor să o demoleze? Să le fie ruşine. uitaţi în ce hal au lăsat-o. Au furat hoţii tot”.
Costel Şerban se plimbă mâhnit prin clasele devastate de hoţi. „Are peste 100 de ani şcoala asta. Mă doare inima când văd ce s-a întâmplat. Primarul este vinovat de dezastrul de aici. Am zis să punem mână de la mână, să păstrăm şcoala asta. Am ajuns să sculăm copiii din miezul nopţii, să plece la celelalte şcoli din oraş. Păcat. Primarul mai este şi el profesor. halal exemplu”.
La Primăria Găeşti nu l-am găsit decât pe viceprimarul Gheorghe Grigore. Edilul Alexandru Toader era plecat la Sulina. Are loc acolo o întâlnire a primarilor de oraşe din România.
Viceprimarul Grigore Gheorghe a încercat să salveze cât de cât aparenţele. Din păcate, prea târziu. Răul a fost făcut. „Şcoala a fost închisă şi conservată. Am luat de acolo tot ce era de valoare. Nu am ami avut bani să o întreţinem, să angajăm pază. Situaţia a derapat de la ceea ce ne-am propus noi. S-a ajuns până acolo încât să fie devastată, furată. Înţeleg că a fost durere mare pentru oameni. O şcoală cu tradiţie”, afirmă viceprimarul.
Oricum, edilii de la Găeşti au dovedit încă o dată că nu au treabă cu istoria, cu tradiţia şi nici cu locuitorii oraşului Găeşti. Din păcate, cam aşa se întâmplă peste tot. Ajunge Golea în funcţie şi uită de unde a plecat şi pentru ce.