Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, mai 18, 2024
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » PUNCTUL PE „i”: Europa, sub dominația spaniolă

PUNCTUL PE „i”: Europa, sub dominația spaniolă 

Spania a dat trei din cele patru finaliste din competițiile europene, în acest sezon. FC Sevilla a câștigat deja Europa League, după o finală nebună disputată pe Juventus Stadium, din Torino, contra echipei portugheze, Benfica Lisabona. Scorul a fost egal, 0-0, după timpul regulamentar și două reprize de prelungiri. A fost nevoie să se treacă în „poligonul” loviturilor de departajare. Andaluzii au fost mai preciși și au câștigat cu 4-2. Portarul Sevilliei, Beto (fost la CFR Cluj), a aparat două lovituri de la punctul cu var.

Blestemul lui Bela Guttman a lovit-o din nou pe Benfica. Guttman a fost un evreu ungur care a antrenat Benfica la începutul anilor `60, cu care a câștigat două Cupa Campionilor Europeni, învingând în ultimul act pe Real Madrid, căreia i-a întrerupt supremația europeană de șase ediții și Barcelona. Tehnicianul maghiar a cerut atunci o mărire de salariu, a fost refuzat și dat afară. Supărat, a blestemat ca „Benfica să nu mai câștige o competiție continentală timp de 100 de ani”. „Vulturii” din Lisabona au pierdut nu mai puțin decât opt finale de cupe europene. Ultimile două eșecuri au avut loc în Europe League. În ediția trecută, pe Amsterdam Arena, a pierdut în ultimul minut (gol Ivanovici), cu Chelsea Londra, iar anul acesta a cedat, după prelungiri și executarea loviturilor de departajare, cu FC Sevilla. Scor 4-2.

Echipa din capitala Andaluziei, antrenor Unai Emery, este prima formaţie spaniolă care câștigă un trofeu european în acest an. Pe 24 mai, la Lisabona, pe stadionul Da Luz (stadionul Luminii), se va disputa finala Champions League, care va opune alte două echipe din Primera Division, Atletico Madrid și Real Madrid. Este pentru prima dată în istoria acestei competiții când în finală se întâlnesc două echipe din același oraș. Ediția trecută s-au întalnit două echipe din Germania, Bayern Munchen și Borussia Dortmund.

Tot o afacere spaniolă va fi și Supercupa Europei, care va opune Sevilla și învingătoarea din Champions League, Atletico Madrid sau Real Madrid.

Cum naționala Spaniei este campioană europeană și mondială, putem spune că fotbalul din Primera Division domină mapamondul. În vară, în Brazilia, are de apărat titlul de campioană mondială. E de urmărit cum „conchistadorul” Vicente Del Bosque va pregăti „Furia Roja” pentru mondialul din țara cafelei. Pentru supremația mondială vor lupta: Brazilia, Argentina, Germania, și campioana en-titre, Spania.

Alexandru Istrate

View My Stats