Polițiștii încep protestele fiindcă nu-și primesc banii de haine și alte drepturi financiare
Campanie electorală cu proteste polițienești! Asta îi așteaptă pe competitorii care s-au înscris în cursa pentru un fotoliu de deputat sau senator. Sindicatul Național al Polițiștilor anunță că pe 19 noiembrie va declanșa acțiunile de protest dacă, până pe 16 noiembrie, Guvernul nu va găsi soluții legale și favorabile polițiștilor de rezolvare a problemelor acestora. La mitinguri vor participa polițiști, personalul contractual din MAI și membrii lor de familie.
Iată care sunt revendicările oamenilor legii, așa cum ne-au fost comunicate de către Sindicatul național al Polițiștilor și Personalului Contractual:
1. Alocarea de fonduri pentru achitarea drepturilor cuvenite prin lege personalului M.A.I. pentru anul 2012, menţionând că drepturi identice au fost deja achitate salariaţilor din celelalte structuri ale sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (ex.:dreptul de echipament);
2. Includerea efectivelor M.A.I. care îndeplinesc misiuni de pază ale secţiilor de votare, în rândul personalului auxiliar folosit în timpul alegerilor şi care beneficiază de indemnizaţia de 65 lei/zi (ex: statisticieni, informaticieni, personal tehnic etc.). Întrucât poliţiştii la care ne referim fac misiunile pentru alegeri în timpul lor liber legal, cerem modificarea art. 10 alin.(4) din HG nr.889/2012 privind aprobarea bugetului şi a cheltuielilor necesare a pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat în anul 2012.
3. Modificarea şi completarea art. 4 din O.U.G. nr. 19/2012, în sensul introducerii dreptului prevăzut de art. 2 alin.(1) lit. e) din Legea nr. 118/2010 – actualizarea compensaţiei lunare pentru chirie, care nu s-a majorat cu 8%, alături de celelalte drepturi (salarii, normă echipament etc.).
4. Modificarea H.G. nr.1292/2003 privind transportul la şi de la locul de muncă, în conformitate cu propunerile înainte de către S.N.P.P.C. ministerului. Aceste modificări sunt necesare având în vedere reorganizările Poliţiei Rurale şi Poliţiei de Frontieră din perioada 2011-2012, care au afectat grav drepturile poliţiştilor.
5. Aplicarea imediată a Pilonului II de pensie pentru personalul din M.A.I., drept pe care instituţiile statului îl amână într-un mod vădit ilegal.